ПП "Има такъв народ" предлага Николай Василев за министър-председател

Лидерът на партията „Има такъв народ“ Слави Трифонов в специално изявление посочи, че няма да се коалират с нито една партия, а ще вземат мандата. Той представи и тяхното предложение за конкретен състав и структура на кабинет.

ПП "Има такъв народ" предлага Николай Василев за министър-председател

За министър-председател ИТН педлага Николай Василев. Той вече е бил начело на няколко министерства в правителството на НДСВ и на тройната коалиция. Вицепремиер и министър на икономиката в правителството на (2001-2003 г.), зам.-министър-председател и министър на транспорта и съобщенията (2003-2005 г.) и министър на държавната администрация и административната реформа (2005-2009 г.).


През 1994 г. Николай Василев завършва икономика в Университета за икономически науки в Будапеща. Има магистърска степен по международна икономика и финанси от Университета Brandeis (САЩ) с обменна програма в Университета Keio (Токио, Япония), както и бакалавърски степени от Щатския университет на Ню Йорк (САЩ) и Университета за икономически науки в Будапеща (Унгария). От 1999 г. той притежава степен CFA (сертифициран финансов аналитик). Владее английски, унгарски и руски език, има базови познания по френски, немски и японски.

За министър на икономиката е поканен Любомир Дацов, за министър на образованието - Наталия Митева, на енергетиката - Красимир Ненов. 

Велислава Петрова е предложена за министър на здравеопазването, а Михаела Лашова - за министър на регионалното развитие и благоустройството. Предложение за министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията е Христо Алексиев, а за министър на туризма - Ивайло Кожухаров. Пламен Абровски е предложението за министър на земеделието, храните и горите. За министър на отбраната от "Има такъв народ" предлагат Теодора Генчовска. Лилия Иванова пък е предложена за министър на труда, социалната и демографската политика. За министър на културата Трифонов предлага да бъде издигната Станислава Армутлиева. Според плана на ИТН правосъдието ще бъде поето от Петър Илиев. За спортта пък ще отговаря Радостин Василев.

Да се включат в кабинета са били поканени служебните министри Кирил Петков, Асен Василев и проф. Николай Денков, но те са отказали, съобщи още Трифонов.