Радослав Рудачев – Руди открива Aрт училище в Добрич

Художникът Радослав Рудачев – Руди, известен със създаването на онлайн реалити предаването Art Hero, с нов уникален за града ни проект. Той открива Лятно Арт училище за млади таланти и запалени по рисуването деца. Инициативата стартира утре.

Радослав Рудачев – Руди открива Aрт училище в Добрич



„Един човек стига до някъде с възможностите си и иска да предаде по някакъв начин на по-младите от него своите знания и опит. Тъй като идеите всеки ден се увеличават и придобиват нови мащаби, не само като размери на рисунките, но и като концепция, трябват още хора. Искам в това училище за рисуване да създам таланти, които да могат да подпомогнат реализирането на идеята да направим града по-цветен, по-приятен и развит откъм културата и изкуството – една туристическа дестинация с рисунки по сградите. Желанието ми е да допринеса с каквото мога за това. Под графити имам предвид, не някакви надписи без значение и умисъл, а композиции с хубави герои, подбрани цветове, свежи. Да има някакъв замисъл в цялата композиция” – сподели Руди. По думите му това е една култура, която ако не бъде предадена на следващото поколение, ще изчезне.


Идеята за създаването на арт училището дошла след огромния интерес от страна на децата и техните родители към процеса на изрисуване на стенописите, които Руди прави по фасадите на сгради в Добрич и детските стаи в епизодите от предаването Art Hero. „В един момент си казах, защо да не направя училище, аз и друг път съм го правил, но тогава е било спонтанно, докато сега по-скоро искам да наблегна на истинските таланти. Има много деца, чиито родители не обръщат внимание или не забелязват таланта на своите деца, искам това да се промени. Чрез това училище аз ще развия способностите им. Когато един талант не се развива, той угасва като свещица” – сподели още Рудачев. 


Училището е подходящо за деца в ученическа възраст, като в последствие ще се сформират възрастови групи, които да посещават уроците.  „Имам две деца - 4-годишно момче и момиче на 7 години, покрай тях забелязвам, че на по-големите деца по-лесно се задържа вниманието. Нямам определен възрастов диапазон, ще обърна внимание на всеки, който иска да се научи” – посочи Радослав Рудачев.

Първият „учебен час” на Арт училището ще се състои тази събота, но той по-скоро ще е опознавателен и организационен, в следващите седмици ще започне и същинската работа. Към момента около 10 деца са потвърдили участието си в арт инициативата. „Първо ще започнем от скициране на пропорции, ще обсъдим как се ражда една идея и самото започване на дадена рисунка. По-нататък ще започнем да преобразяваме скицата в картина, която да изрисуваме върху кола, мотор, стена, каска или друг предмет” – сподели Руди.  Той допълни, че ще се опита да научи децата на цялата гама от техники в изобразителното изкуство и в частност рисуването.  „Искам да знам какво интересува децата и въз основа на това ще направя плат, по който ще работим. При интерес ще работим и скулптора” –каза още художникът.


Първата среща ще се състои в събота в 10 часа в дома на твореца в  кв. „Рилци”.  При интерес арт училището ще продължи и след лятото, а в бъдеще ще се добавят и нови занимания. Руди разкри, че възнамерява да научи децата да карат ролери и да играят хокей. 

Неговият призив към родителите е да вярват в децата си и да насърчават техните таланти.