Стефан Янев: Хората от туристическия бранш не трябва да се притесняват, търсят се решения на всеки проблем

Служебният министър-председател Стефан Янев беше на посещение в Балчик днес. Той се срещна с кмета на крайморската община Николай Ангелов и областния управител Васил Карапанчев, за да обсъдят заедно въпроси, свързани с туризма, развитието на региона, възможностите на общината и какво е настроението на хората, които живеят тук и какви са техните искания.

Стефан Янев: Хората от туристическия бранш не трябва да се притесняват, търсят се решения на всеки проблем

Янев посети и историческия музей в Балчик. 



„По отношение на туризма, споделих с кмета, че има решение на правителството на Великобритания от понеделник да допусне туристи да пътуват по света във връзка с техните мерки. От една страна това ще бъде добра новина за българския туризъм, но в същото време ние трябва да гоним баланса между здравни мерки по отношение на тези, които влизат в държавата и мерките, които ще бъдат в полза на туризма. Трябва да търсим именно този баланс” – заяви Янев.  

Според него Ковид кризата не е най-големият проблем на туристическия бранш. 

„Това е проблем от гледна точка на това, че не може да се разчита на предварителни заявки и цикличност на пакетите нощувки. Като всеки бранш и туризма си има свои проблеми, но ако трябва да бъдем по-обстойни, трябва да говорим с хората от бранша, защото те имат различни виждания затова как да се развиват. Това е един бранш, който е предимно в частни ръце и е нормално тези виждания да се различават” – сподели премиерът. 

В рамките на служебното правителство той и неговите колеги са провели срещи с хората от туристическия бранш, те са били свързани и с помощите, които получават и по отношение на проблемите им с правата за музикално ползване на фирмите, които ги обслужват. 

„Разговорите продължават, търси се решение на всеки един проблем и не мисля, че хората трябва да бъдат притеснени” – каза Стефан Янев.