Отбелязваме 105 години от рождението на кап. Димитър Списаревски

Димитър Списаревски е български летец-изтребител, останал в българската история с героичната си саможертва. Той загива при първия си боен полет, след като сваля тежък американски бомбардировач Б-24 чрез въздушен таран, по време на бомбардировките на София през Втората световна война.

Отбелязваме 105 години от рождението на кап. Димитър Списаревски

Димитър Списаревски е роден в Добрич на 19 юли 1916 година. След Ньойския договор от 1919 г., градът остава в териториите, предадени на Румъния. Поради нетърпимостта на бащата към румънската окупация, семейството на Списаревски последователно се мести в Лом, Белоградчик и София.



На 20 декември 1943 г. армада американски бомбардировачи Б-24 Либърейтър се насочва да бомбардира за пореден път София. Димитър Списаревски е един от изтребителите на бойно дежурство на летище Божурище. Самолетът на Списаревски не успява да стартира, затова той излита с резервна машина, със закъснение след другите. Това е първият му въздушен бой. Когато достига до бомбардировачите, въздушният бой вече е започнал. Списаревски се измъква от два американски изтребителя, насочва се към група от 16 Либърейтъра и без да спре стрелбата се блъска във водаческата машина. Бомбардировачът е разцепен във въздуха, спасява се само опашният стрелец, който е изхвърлен заедно с картечниците от ударната вълна. Самолетът на Списаревски пада на височините над село Пасарел, Софийско. Тялото му е открито сред отломките. От другата страна на селото пада поразеният бомбардировач. За свалянето на един четиримоторен бомбардировач са му признати три въздушни победи. Димитър Списаревски е произведен посмъртно в чин капитан.

Добрич ще почете героя с богата програма: 

19 юли, 10.00 ч.

пл. „Свобода“

Концерт на Духов оркестър – Добрич

Диригент Стоян Монов

В програмата е включен марш „Вечно живите герои“ от Добри Младжов, посветен на кап. Димитър Списаревски

 

19 юли

пл. „Свобода“

Изложба на открито „Венчан за България. 105 години от рождението на кап. Димитър Списаревски.“ на Регионален исторически музей - Добрич

 

19 юли, 10.00 ч. – 15.00

пл. „Демокрация“

Мобилен фен магазин на ФК „Левски“

 

19 юли, 11.00 ч.

Стадион „Дружба“

Футболен двубой между юношите на ФК „Левски“ и ФК „Добруджа“

 

19 юли, 17.30 ч. – 18.30 ч.

Градски парк „Св. Георги“, остров в езерото

Демонстрации на радиоуправляеми модели от Сдружение „Модел-клуб Добротица“ – Добрич

 

19 юли, през целия ден

Паметна плоча на кап. Димитър Списаревски

Поднасяне на цветя