От днес граждани на Великобритания, Кипър, Испания няма да бъдат допускани у нас

От днес гражданите от Кипър, Великобритания, Северна Ирландия, Испания, Фиджи и Кувейт няма да бъдат допускани на територията на България. Причината е, че тези страни са в „червена зона“, което означава висок брой заразени с Covid-19.

От днес граждани на Великобритания, Кипър, Испания няма да бъдат допускани у нас

Забраната е валидна и за туристите от тези страни. Изключение се прави само за българските граждани, пристигащи от там.


Гражданите от Русия и Португалия ще влизат у нас с отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пристигането. Тези, които нямат такъв, ще подлежат на 10-дневна карантина или трябва да изпратят негативен резултат от PCR тест по имейл в срок до 24 часа след пристигане.

От днес деца до 12 години, пристигащи от зелена и от оранжева зона, се допускат на територията на България, без да представят документи за ваксинация или преболедуване на коронавируса.

Отпадна 10-дневната карантина при влизане от България в Англия и Шотландия. Ваксинираните срещу Covid-19 обаче не са освободени от тест преди пътуването си, уточниха от външното ни министерство.

48 часа преди заминаване българските граждани трябва да попълнят формуляр за локализация на пътници до 3 дни преди да заминат, да направят PCR тест и да платят за втори тест, който трябва да направят на първия или на втория ден от пристигането си. Ако тестът се окаже положителен, те ще подлежат на 10-дневна карантина. 

Източник: БНР