Международният фестивал„Фолклор без граници“ отново в Добрич

Добрич отново ще е домакин на ХІХ Международен фолклорен фестивал „Фолклор без граници“, който ще се проведе в дните между 26 и 28 юли.

Международният фестивал„Фолклор без граници“ отново в Добрич

Изданието се организира съвместно с НС ЦИОФФ БЪЛГАРИЯ - Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства, асоцииран член на Юнеско. Фестивалът се провежда  под патронажа на г-н Йордан Йорданов, кмет на Община град Добрич. Тази година ще участват 5 състава от чужбина и 1 от Добрич, България.


В програмата са предвидени от 19.00 ч. дефилета от Стара къща до сцената на пл. „Свобода“, където всяка вечер от 19.30 ч. предстоят концерти на състави от близки и далечни страни.

ПРОГРАМА И УЧАСТНИЦИ

26.07.2021 г. (понеделник) - дефиле - 19.00 ч. Откриване и концерт - 19.30 ч.

РУМЪНИЯ 

Професионален артистичен ансамбъл "Constantin Arvinte" /„Константин Арвинте“ / от окръжния град Яш. Създаден е с мисията да популяризира сред широката общественост  художествени танци с фолклорна специфика и автентично съдържание. Ансамбълът се състои от оркестър с 15 инструменталисти и 4 вокални солисти и 21 танцьори. В момента ансамбълът предлага репертоар съставен от музика и танци от района на Яш, предимно молдовски, както и танци от основните фолклорни региони на Румъния. Диригент и музикален ръководител е Думитру Лукачи, а хореограф и директор на ансамбъла е  Петре Шушу.

ТУРЦИЯ 

Ансамбъл PEFHEM / Пефем е създаден през 1976 г. от група фолклористи за изучаване и съхраняване на турските народни танци, занаяти, музика. Още от 1979 г. започват да печелят престижни награди като напр. „Златна брадва“ от фестивал в Полша. От тогава до днес съставът е активен участник в национални и международни фестивали за автентично изкуство, част от музикалните инструменти са типично турски - баглама, кеменче и др. Ръководител е Сердар Йозалкак.

27.07.2021 г. (вторник) - дефиле - 19.00 ч. Концерт - 19.30 ч.

СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ 

Националният ансамбъл за албански народни песни и танци в Северна Македония е основан през 2018 г. като специална културна институция за съхраняване и популяризиране на албанската култура. Независимо от младата си възраст, съставът набира огромна популярност. В него са включени 20 танцьори, 9 оркестранти и 8 солисти. Ръководител е Шкодран Толай - самият той известен певец тенор, хореограф е Аджим Бафти.

ХЪРВАТСКА 

Фолклорният ансамбъл „Tena“ е основан през 1985 г. в град Джаково, Хърватска с цел съхраняване на богатите фолклорни традиции на страната и на самия град Джаково. В „Тена“ участват около 70 танцьори, музиканти, певци. Артистичен директор е д-р Енрих Мердич, а хореограф Томислав Класан. Специално внимание се отделя на традиционните солови инструменти като гайди, двойници, самика, сопели и лиерика. Ансамбъл „Тена“ е участвал в много фестивали в Хърватия, цяла Европа и по света, включително Белгия, България, Франция, Германия, Унгария, Италия, Холандия, Испания, Португалия, Гърция, Мексико, Египет, Китай, Индонезия, Чехия, Словакия, САЩ. Имат богат репертоар с песни и танци от четирите фолклорни региона на Хърватия (Панонски, Алпийски, Динарски и Адриатически).

28.07.2021 г. (сряда) - дефиле - 19.00 ч. Концерт и закриване на Фестивала - 19.30 ч.

СЪРБИЯ 

Ансамбъл „Димитрие Котурович” от Белград, Сърбия. От основаването си през 1967 г. до днес, ансамбълът за народни танци и песни „Димитрие Котурович“ изпълнява целта си за представяне на богатото фолклорно наследство на Сърбия. Освен многобройни концерти в страната и региона, ансамбълът е участвал по целия свят: Порто, Мадрид, Триполи, Атина, Париж, Москва, Киев, Виена, Страсбург, Хановер, Родос, Истанбул, Гориция, Касерес, Дижон, Марсилия, Авиано, Фигейра де Фос и др. Един от най-големите му успехи са първата награда и златен медал, спечелени на един от най-старите и престижни фолклорни фестивали в Дижон (Франция) 2005 г. Не е за пренебрегване и първата награда и наградата на публиката, която ансамбълът печели в Италия 2013 г.  В дружеството „Димитрие Котурович“ се развиват и аматьорски театър, вокални групи, народен оркестър и има общо над 300 членове. Директор е Саша Баджич. Артистичен директор на ансамбъла е Александър Петрович.

БЪЛГАРИЯ

Представителна Фолклорна Танцова Студия "ДОБРУДЖА" град Добрич. Създадена през 1989 г.  с цел издирване, съхраняване, популяризиране, сценично претворяване, обучение на различни етноси  и развитие на българския фолклор, както и подготовка на кадри за Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа". В студията ежегодно се обучават 200 деца на възраст от 6 до 25 години от пет етноса - българи, турци, роми, украинци и руснаци. Главен художествен ръководител и основател на студията е Стоян Господинов, хореограф Христо Христов, помощник ръководител Ирина Господинова, ръководител на оркестъра Стефан Георгиев. В репертоара на студията влизат 25 постановки от всички етнографски области на България, но преобладават танците от обичайно - обредния цикъл на Добруджа. Завоювали са два пъти купата на Двореца на културата и спорта Варна от Коледно надиграване. Три пъти  са притежатели на купата от Европейския музикално-танцов фестивал в град Бьозел-Германия. Удостоени са със званието Представителна фолклорна танцова  студия от Националните прегледи на ЦИОФФ за България. С огромен успех  са гастролирали в Германия, Испания, Унгария, Македония, Сърбия, Финландия, Русия, Румъния, Швейцария, Италия, Холандия, Турция, Франция, Украйна, Белгия, Англия, Португалия и др. Досега студията е изнесла около хиляда концерта.