Представиха първия работен вариант на Новата транспортна схема на Добрич

В нея са предвидени 12 линии, които ще се обслужват от 44 превозни средства. Всеки един от автобусите ще е с вместимост 65-70 пътници.

Представиха първия работен вариант на Новата транспортна схема на Добрич

Основната цел на новата транспортна схема е да насърчим използването на градски транспорт, да привлечем пътниците, които ползват лични превозни средства, да се качат на градския транспорт, да подобрим нивото на обслужване“, каза на пресконференция зам.кметът Росица Йорданова.



Към настоящия момент има трима оператори, а линиите са 17. Интервалът в отделните линии е на 15 минути, на 30 минути и на 1 час. "Това е крайно неудобно за гражданите ни, защото има цели квартали, които не се обслужват от градския транспорт. Това е дадено като основа задача на изпълнителя на обществената поръчка. Една от целите е да бъде обхванат целия град, както хипермаркетите така и производствените предприятия,  които в момента не могат да ползват градски транспорт", каза още Йорданова.

Първият вариант на нова транспортна схема бе представен от Виктор Чаушев – председател на сдружението, изпълнител на поръчката. Той съобщи, че е извършено социологическо проучване.  Установено е, че в момента градският транспорт се използва ежедневно от едва 13% от гражданите. 2/3 от гражданите не използват градски транспорт, което е голям процент, сравнено с други общини в страната.“, подчерта Чаушев.

На сайта на община град Добрич е публикувана информация за всички линии. До края август трябва да приключи обсъждането със заинтересованите страни. Мнения, предложения и становища за Първия работен вариант на Новата транспортна схема ще се приемат до 23.08.2021 г. на адрес: dobrich@dobrich.bg.