Областният координационен щаб набеляза мерки за справяне с пандемията от SARS-CoV-2

Областният управител Васил Карапанчев в изпълнение на заповед на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, свика и проведе заседание на Областния координационен щаб.

Областният координационен щаб набеляза мерки за справяне с пандемията от SARS-CoV-2

Директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Светла Ангелова представи информация за актуалната епидемиологична обстановка в областта и запозна членовете на ОКЩ с основните моменти за изпълнение на Националния оперативен план за справяне с пандемията от SARS-CoV-2, който е публикуван на интернет страницата на Министерство на здравеопазването.



От изготвената от д-р Ангелова справка стана ясно, че от началото на пандемията до момента – към дата 26 юли общо заболелите от коронавирус жители на област Добрич са 7 951 лица, като 2 211 от тях са били хоспитализирани. За същия период от време починалите са 453 лица, от тях 4 лица са медицински персонал. Д-р Ангелова посочи още, че от общ броя медицински персонал в областта 1200 души, за периода заболелите са 398 лица.

От старта на ваксинационната кампания до момента поставените дози ваксини в област Добрич са 40 578 броя общо, отчете още директорът на РЗИ и секретар на ОКЩ. Със завършена имунизация в област Добрич са 19 914 лица, а в процес на ваксиниране са 2 302 лица. При медицинския персонал със завършена имунизация са 715 лица, 4 са в процес на завършване. „От общо поставените 40 578 дози ваксини, 38 224 дози са поставени на жители от област Добрич, като разликата от общия брой са дози, поставени на лица, жители от други области“ – каза още д-р Ангелова. Тя припомни, че в областта има разкрити 11 имунизационни специализирани кабинета. В анализа си още секретарят на ОКЩ посочи, че общопрактикуващите лекари са направили 43 % от поставените ваксини. 

По отношение на заболяемостта на 100 хил. жители, д-р Ангелова посочи, че днес тя е 11,6 % на 100 хил., при 8,7 % на 100 хил. жители на 26.07.21 г. и припомни, че област Добрич излезе от червената зона на 19.05.21 г.

Накратко директорът на РЗИ представи етапите, разписани в Националния оперативен план за справяне с пандемията от SARS-CoV-2, в които точно е разписана и нуждата от осигуреност с леглова база за лечение на пациенти с коронавирус.

Към настоящия момент, предвид ниския процент заболяемост членовете на Областен координационен щаб гласуваха единодушно да се запази броя легла за лечение на пациенти от коронавирус в лечебните заведения в областта съгласно заповед на директора на РЗИ, като се поддържа готовност, при нарастване на заболяемостта, да се увеличи легловия капацитет за лечение на пациенти с коронавирус. Единодушно се гласува специализираните имунизационни кабинети в областта да извършват ваксинация на желаещите граждани от понеделник до петък, включително в рамките на работното време на кабинетите. Заради ниския интерес от гражданите и целесъобразното използване на ваксините засега се реши да се преустанови възможността за ваксиниране на желаещи през почивните дни – събота и неделя. Още едно решение взеха членовете на ОКЩ – засилване на контрола по спазване на противоепидемичните мерки.