Новите дървета по ул. „Любен Каравелов” в Добрич ще са с височина около 2,5 метра

Няма да бъдат премахнати всички дървета по улица „Любен Каравелов” в Добрич. Това съобщиха от местната администрация след отправено запитване.

Новите дървета по ул. „Любен Каравелов” в Добрич ще са с височина около 2,5 метра

Получихме множество сигнали от разтревожени граждани заради новата визия на улица „Любен Каравелов” и премахването на дърветата по нея.  



Премахването на дърветата  се налага поради предстоящи дейности по цялостната рехабилитация на улицата, включваща изграждането на нови тротоари, бордюри и зелени ивици с дървесна и храстова растителност. От Общината посочват, че буйното развитие на кореновата система на тези видове, повдига настилката значително над необходимото (проектираното и изграденото ниво на терена). При изграждане на тротоара и качественото му изпълнение с всички подложни слоеве, ще се наложи да бъдат просечени голяма част от корените на дърветата, което би нарушило тяхното здравословно състояние и баланс, а предвид високите възобновителни свойства на този дървесен вид, новоизграденият тротоар ще бъде пропукан и с нарушена цялост след няколко години. Това е и причината да се предприемат тези действия.

Новата визия за цялата улица се илюстрира с изграждане на зелена ивица с ширина от 0.70 метра, разположена успоредно и непосредствено до бордюрите, в която през разстояние от 6м. ще бъдат засадени дървесни видове с кълбовидна форма на короната, между които ще бъде изграден жив плет от лигуструм. Наличието на такава „преграда“ от дървета и храсти ще придава изключително красив и европейски вид на новоизградените тротоари, ще осигурява безпрепятствено пешеходно движение по тротоарите, ще „регулира“ правилното пресичане към отсрещния тротоар, както и ще възпрепятства спирането на автомобили по тротоарите и не на последно място, също ще има прахозадържащи и шумоизолационни свойства. Около контейнерите за отпадъци също ще бъде изградена ивица от храстова растителност, в комбинация с лавандула.

На мястото на премахнатите дървета няма да бъдат засадени млади фиданки. Кълбовидните форми  на дърветата ще бъдат на около 4-5 години с диаметър на ствола от 3 до 8см. и височина около 2,5м. 

Както новозасадените, така и наличните дървесни масиви, основно в пресечката от ул. „Захари Стоянов“ до бул. „Трети март“, ще осигуряват необходимата сянка по улицата, а в комбинация с храстовата растителност ще се осигури достатъчно пречистване на въздуха.