Панагюрското златно съкровище гостува в „Двореца” в Балчик

В каменната зала на ДКИ КЦ „Двореца” в Балчик е изложено емблематичното Панагюрско златно съкровище. Още с пристигането си днес в крайморския град, то предизвика огромен интерес и стотици посетители на културния институт се стекоха, за да го видят.

Панагюрското златно съкровище гостува в „Двореца” в Балчик


Панагюрското златно съкровище е тракийски, античен, златен комплект съдове с общо тегло 6,164 кг. Открито е на 8 декември 1949 г. на 2 км от гр. Панагюрище от Павел, Михаил и Петко Георгиеви Дейкови. Смята се, че комплектът е принадлежал на владетел на племето одриси от края на IV и началото на III в. пр.н.е. и е бил използван за религиозни церемонии. В стила и украсата му се съчетават тракийски и елински влияния. Състои се от 9 златни предмета – една фигона и осем ритона. Подобни съдове от благороден метал са символи на социален статут и са използвани при ритуални действия на тракийските жреци. Представянето на богове и герои, на глави с негроидни черти, свещени животни и митологични същества през античността има ритуална функция – те трябва да пречистят течността и да пазят участващите в ритуала.


„Тук, в Културния център „Двореца”, създадохме една много симпатична традиция, която дава възможност в най-посещаваните летни месеци българските и чуждестранни туристи да се насладят на нашето културно-историческо наследство в неговата най-представителна част. „Двореца” в Балчик представи великолепния накрайник от нефрит, който беше открит в Каварна, след това направихме една изложба със съкровища, непоказвани никъде в страната от НИМ. Показахме и съкровището от 2018 година, известно като „Татарската плячка”. Поредната ни изложба е свързана с Панагюрското съкровище. Самият визуален контакт с едно такова произведение на изкуството от преди стотици хиляди години, ще бъде едно приятно преживяване за всички, дошли да си починат. Това е ролята на културното наследство – да ни свързва с миналото и да ни доставя наслада, която дават прекрасно изработените предмети от миналото” – заяви директорът на Националния исторически музей Бони Петрунова. 

Директорът на ДКИ КЦ „Двореца” в Балчик изказа огромната си благодарност към Петрунова. „От днес всеки един турист ще може да се наслади на реликвите, които са национална гордост” – сподели тя.  


Панагюрското съкровище ще остане в Каменната зала на „Двореца” в Балчик до 10 септември. След това то ще отпътува, за да бъде представено в Дубай в края на годината.