Кунева остава в политиката

„Аз доказах, че може да има независим кандидат - днес, сега, в България, че може всичко да бъде открито."

Кунева остава в политиката

Така първият ни еврокомисар Меглена Кунева коментира в ефира на Нова телевизия  участието си в провелите се през октомври президентски избори


.

Аз избрах вицепрезидента и начина, по който да направя кампанията. Това означава, че ние имаме силата като общество, изтъкна Кунева и допълни: „Това са изключително зареждащи новини, които дойдоха от тези избори".

 

Аз се радвам на интереса на хората, действително. Не толкова, че се коментира между изявените партийни лидери, посочи първият ни еврокомисар относно спечелените от нея в президентския вот близо 500 000 гласа.

Най-важното е, че ние проверихме изборния кодекс - от тези изводи, които са направени, трябва да се изработи такъв изборен кодекс, че да бъде осигурено основното изборно право - правото на глас, изтъкна Кунева.


"Аз съм много разочарована от това, че хората са били връщани от урните за гласуване заради това, че са попаднали в забранителни списъци", подчерта тя и съобщи, че има приятелка, на която това се е случило.

Кунева говори и за т.нар. контролиран вот. „Аз съм говорила с хора от малкия бизнес, които са били мотивирани, заплашвани, ако трябва да бъдем по-точни", съобщи тя.

 

Попитана за политическите си планове и евентуалното й участие в политическа партия, Кунева посочи: „Да започнем отново да говорим за политиката през партия - това е излишно. Партията е само един от инструментите да посрещнеш целите на обществото".


Кунева поясни, че разбира журналистическия интерес по този въпрос, но подчерта, че работата на журналистите е да питат политиците по най-важните въпроси - образованието, здравеопазването.

Кунева отново подчерта, че е за европейско развитие на страната ни и за нея е приоритет да изчезне разликата между България и останалите страни в ЕС. „Нещата, които човек знае, трябва да ги постави в Европа. Всеки, който е на европейска сцена, може да каже нещо и да бъде цитиран на първа страница на Файненшъл таймс", посочи тя.

 

Ще продължа да бъда политически активна, партията е само средство, отново заяви Меглена Кунева. Тя изтъкна, че с явяването си на президентските избори е опитала нещо, което е много полезно - да има граждански кандидат. По думите й хората има нужда от една президентска институция, която да е „белият свят", да бъде встрани от партията.

 

На въпрос каква е причината за този парадокс - на изборите хората казаха „Още веднъж от същото"(статията на Икономист), а сега протестират, Кунева отбеляза: Познавайки англо-саксонската преса, те биха казали - хората преизбраха или подкрепиха управляващите. Кое е това „същото", попита Кунева и изрази мнение, че това заглавие е много силен сигнал, изпратен към България - че това правителство е аморфно.

 

Първият ни еврокомисар коментира и Бюджет 2012. Въпросът е как се прави един бюджет, кои са приоритетите по време на криза, посочи Кунева и попита кое е това, което трябва да обсъждаме - голяма спортна зала или да видим, че 500 училища са без физкултурни салони.


Относно пенсионната реформа и предсрочното вдигане на пенсионната възраст от 1 януари, Кунева посочи: „Аз съм за увеличаване на пенсионната възраст, но не може така да се прави, това не може да стане от една година за друга. Това е неуважение към хората, които са планирали своя живот". Ако нямаш здравеопазване, ако нямаш политика, която да държи тези хора здрави - това не е решение, категорична бе Меглена Кунева.

 

Може би още тази седмица или до края на месеца ще се гледа предложението на Европейската комисия за отпускане на допълнителни средства за енергетика, които трябва да влезнат в нашите сметки, обяви Меглена Кунева. Тя припомни, че ЕК има изискване към страната ни за прилагане на директивата за отработеното гориво и за безопасност на ядрените ни централи.

 

„Предполагам, че тези средства биха било поне 200 милиона", посочи Кунева и допълни, че е възможно това да са последните отпускани средства.

 

Темата за получаването на пари от Словакия, Литва, и България и големите страни, които са донори, а не получават пари има много интересен политически привкус и това е тема, която трябва да следим, каза в заключение Кунева.