ОКЩ осъди възможността за въвеждане на противоепидемични мерки при ръст на заболелите в областта

Областният координационен щаб към Областния съвет по здравеопазване проведе заседание по повод заповед на министрите на вътрешните работи, здравеопазването и земеделието, храните и горите, съгласно която се разпорежда създаване на организация за засилен контрол по спазване на противоепидемичните мерки.

ОКЩ осъди възможността за въвеждане на противоепидемични мерки при ръст на заболелите в областта

Пред членовете на ОКЩ д-р Светла Ангелова – директор на Регионална здравна инспекция и секретар на ОКЩ, отчете заболеваемостта в област Добрич и подчерта, че има трикратен ръст в рамките на една седмица. „Към днешна дата на 14-дневна база заболяемостта е 79,7 %000 жители. Все още сме под 100 %000 жители, но ако средно дневно имаме по 12 нови положителни случая, то на 16.08.21 г. ще преминем границата от 100 на 100 000 жители заболяемост и ще влезем в ниво 2“ – посочи д-р Ангелова и добави – „За периода 1-8 август има 90 регистрирани случая на коронавирус. 26 лица са хоспитализирани. Най-голям е делът на разболелите се на възраст между 20-59 години. Важно е да се отбележи още, че за периода от 15.07.21 г. до 03.08.2021 г. само 7 лица, които са ваксинирани са заболели. Всички останали, които са дали положителни проби са без ваксина“.



Във връзка с повишената заболяемост от 9.08.21 г. е издадена нова заповед, с която се увеличава броят на леглата за лечение на Ковид пациенти, съобщи директорът на РЗИ, като към настоящия момент се увеличава с 10 броя леглата за лечение на пациенти с коронавирус в МБАЛ Добрич. В останалите лечебни заведения в областта броят се запазва. 

Ръководителите на лечебни заведения споделиха притеснения от бързото разпространение на заболяването и липсата на медицински кадри. Директорът на МБАЛ – Добрич, д-р Георги Желязков обърна внимание, че новата вълна е с различна от досегашната симптоматика. Пациентите са с болки в стомаха, гадене, повръщане, висока температура, която не се повлиява от антипиретици и рязко изпадат в дихателна недостатъчност, предупреждават медицинските специалисти.

В рамките на заседанието се създаде организация за съвместни проверки в курортни обекти, нощни проверки и такива по сигнали. Определени бяха отговорните институции за извършване на проверки по спазване на наложени карантина и изолация на граждани, в обекти за търговия с храни, в обществени обекти и обществения транспорт. Дискутирани бяха възможности за въвеждане на допълнителни противоепидемични мерки, съгласно Националния оперативен план за справяне със SARS-CoV-2 при повишена заболяемост.

Сред дискутираните теми бе и повишаване на информираността за ползата от ваксиниране. Решено бе кметовете на общини да създадат организация за провеждане на срещи с кметове на населени места, служители на РЗИ и общопрактикуващите лекари по места за ускоряване на ваксинационния процес по места. 

Гражданите, които имат запитвания относно COVID-19 или имат желание да се ваксинират, могат да се обадят на тел 058/655 501 всеки работен ден от 08,30 до 17,00 ч. в РЗИ Добрич.