Възпоменателен ритуал в памет на откараните преди 105 години добруджанци в лагери в Молдова

Два дни преди Голяма Богородица в Шабла отбелязаха 105-тата годишнина от откарването на десетки хиляди добруджанци от румънските власти в концентрационни лагери в Молдова.
Пред паметната плоча с имената на мъчениците от Шабла, оставили костите си в лагерите на смъртта бе отслужена панихида.

Възпоменателен ритуал в памет на откараните преди 105 години добруджанци в лагери в Молдова

Старши експерт „Културно и историческо наследство“ в общинска администрация гр.Шабла – Илиян Христакиев, припомни събитията от 1916 г., като отбеляза, че на територията на общината, освен в града, паметни плочи с имената на откараните от съответните селища, има и в селата Дуранкулак, Езерец и Граничар.


Проф. д-р Ивелин Иванов,  ръководител на катедра „Стара и средновековна история“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ подчерта, че историците са длъжници на съвременниците за събитията от онова време, а следа за това, че ги е имало са паметните плочи, които да напомнят на поколенията за историческите факти. Речта му завърши с думите: „Ще перифразирам известната мисъл, че никой не е забравен и нищо не е забравено: Никой не трябва  да бъде забравен и нищо не трябва  да бъде забравено, уважаеми съграждани!“.

Пред паметната плоча с имената на страдалците венци се поднесоха от името на: Общински съвет Шабла, кмет на община Шабла, Общинската организация на съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва Шабла, Народно читалище „Зора 1894“, Общински детски комплекс, Център за социална рехабилитация и интеграция, Център за обществена подкрепа, пенсионерски клуб „Надежда“.