Ути Бъчваров отново ще е гост на Празника на плодородието в Шабла

Празник на плодородието ще се състои отново в град Шабла през септември.

Ути Бъчваров отново ще е гост на Празника на плодородието в Шабла

Началото на този празник е поставено през 2014 година. С него датата 14 септември, на която в християнския календар отбелязваме „Кръстовден“, е определена за ежегоден празник в община Шабла. Според народните поверия на този ден се слага началото есенния сезон, сеитбата, гроздобера. Щедра е природата в Шабленския край. А даровете й – прочутата шабленска капия, сочните ябълки, праскови, круши, разнообразните и вкусни сортове грозде, различните видове риба, са намерили своите добри стопани тук и в миналото, и днес. 



Тази година Празникът на плодородието ще се проведе на 18 септември – в първия почивен ден след Кръстовден. Специално жури, председателствано от Ути Бъчваров, ще отличи победителите, а община Шабла ще връчи награди и грамоти.

За доброто настроение на участниците и гостите в красивия есенен празник допринася традиционна фолклорна програма на самодейни състави, чиито репертоар и носии допълват атмосферата на събитието. Организаторите дават възможност на желаещите да се изявят на сцената на Градски парк да заявят участие.

Покани са отправени до всички кметства, читалища, производители, земеделски кооперации, пчелари, животновъди, рибари,търговци, както и общините на област Добрич и близките региони. Желанието за участие трябва да бъде потвърдено до 10 септември 2021 г. На всички участници община Шабла предоставя безплатно изложбена площ, върху която те да аранжират своите продукти или ястия. Пътните разходи на гостуващите групи са за тяхна сметка.

Преди обяд от 09:00 часа ще бъде организирана изложба-базар на декоративни птици и животни.

Финалът на събитието е специалното участие на НФА „БЪЛГАРЕ“.