Уникално произведение на изкуството - кръст с 30 сцени от Новия Завет, представят в Художествената галерия на Добрич

С вернисаж на 19 август, от 16 до 18 часа в Художествената галерия на Добрич ще бъде открита изложба дърворезба на Алексей Алексиев.

Уникално произведение на изкуството - кръст с 30 сцени от Новия Завет, представят в Художествената галерия на Добрич

Авторът е роден на 01 януари 1961г. в София. По образование е инженер–химик и до 1994 г. е работил в Института по приложна минералогия към БАН. След 94-та намира призвание в дърворезбата и се посвещава на дървопластиката в градска среда. От 1997- 98 година започва да се занимава и с църковна тематика, като изработва основно миниатюри. Известно време живее с родителите си в Индонезия и там се записва в школата на майстор Варсоно. От него научава тайните на ажурната дърворезба. По-късно е ученик и на Петър Кушлев.


Вдъхновен от Рафаиловия кръст в Рилския манастир, той изработва кръст с 30 миниатюрни плочки с филигранни изображения на библейски сцени от Новия завет. Изработен е от чемширово дърво на 300 години, като авторът е следвал  средновековната традиция. В изложбата заедно с кръста ще бъдат представени и декоративни миниатюри, които са били изложени в залите на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ през 2019 г. Експозицията в ХГ – Добрич включва църковна дърворезба, като предпочитан образ в творчеството му е българският светец Иван Рилски, животни, митология и резбовани дървени бижута.

За себе си Алексей Алексиев казва, че не би посегнал на живо дърво, затова избира изсъхнали или отсечени дървета, на които дава нов живот чрез дърворезбите си. Търси контраст между околната среда и шумните градски улици и булеварди, като изпълва дървото с митологични герои, растителни мотиви, насекоми, птици и животни. Привличат го дървета, които имат собствен облик и носят отпечатък от някакво събитие –„хралупести, чепати, по-особени дървета“.