Експерт: Със зелените резитби гроздето ще стане по-сладко

Вижте практичните съвети на селекционера на Института по лозарство и винарство в Плевен

Експерт: Със зелените резитби гроздето ще стане по-сладко

Зелените резитби, които се правят при прошарването на гроздето, имат за цел насажденията да се просветлят и чепките да бъдат по-добре огрявани, посъветва лозарите проф. Мирослав Иванов пред Агрозона. „Всичко това, което е над 8-10-ти лист, се явява като паразитно звено. То работи, но работи за себе си“, категоричен е той. Наближи ли краят на лятото, зелените резитби трябва да са приключили.


Има различни видове зелени резитби, обяснява той. „Когато зелената резитба се извършва по време на цъфтеж, тогава се спира притока на асимилати към връхните части и хранителните вещества отиват към ресите и гроздовете. И тогава добивът може да се увеличи до 100% за сметка на по-голям брой зърна в гроздовете, по-едри зърна, тъй като се изхранват много по-добре, но се получава висок добив, но с не толкова добро качество“, обяснява проф. Иванов.

„С тази, късната зелена резитба, която е сега, при прошарване на гроздето, става обратният процес. Тук вече асимилатите се насочват към гроздето и се натрупват повече захар. Захарното съдържание на сортовете може да стане с до 1,5% по-добро при тази късна резитба, която е традиционна не само за подобряване на захарното съдържание, а и за просветляване, за по-добро огряване на гроздето“, обяснява селекционерът.