За 14 щъркела, които не могат да отлетят на юг, се грижат в Зооцентъра в Добрич

Центърът за защита на природата и животните в Добрич е приютил и се грижи за общо 14 щъркела, които по една или друга причина не могат да извършат миграцията си. Новодошлите през тази година са 7. Предстои да бъдат спасени още два – в землищата на селата Змеево и Одринци. Това съобщи за Добрич онлайн директорът на Зооцентъра Християн Христов.

За 14 щъркела, които не могат да отлетят на юг, се грижат в Зооцентъра в Добрич

С вече почти настъпващата есен започва и миграцията на белите щъркели. Стотици птици се извисяват в небето, готови за дългия полет. Има обаче и такива, които няма да успеят да стигнат до топлите страни. Причините са много – някои са прекалено млади, други са доста възрастни, а има и такива, които са претърпели злополука и са осакатени и болни. 



„Това, което се случва е, че по-късно излюпилите се, все още са много млади и остават, защото не са готови да направят тази миграция. Те остават по-дълго, а единична птица не може да направи сама този прелет. Възрастните птици също не могат да отлетят. Тук се намесваме ние и започваме по сигнали да улавяме тези щъркели и да им предоставяме условия за пребиваване” – каза Християн Христов.

Тази година той и екипът му са помогнали на 7 щъркела, три от тях са възрастни, а останалите млади.  „След токов удар, единият е парализиран, той най-вероятно няма да оцелее. Даваме му нужните медикаменти, за да може да се раздвижи, но много често не се получава. Птицата се мъчи и можем само изкуствено да поддържаме живота й, което просто не е оправдано достатъчно” – каза още той.  Очаква се още две птици да бъдат приютени в Зооцентъра, където за тях ще се положат нужните грижи. В момента те се намират в землищата на селата Одринци и Змеево.    

Възрастните и болни щъркели остават за постоянно в центъра, докато младите птици, когато пораснат достатъчно и заякнат, отлитат сами. 

 „Тази година примерно 4 щъркела отлетяха още като отворихме огражденията през месец април. Има и такива, които са осакатени, със счупени криле, които няма да могат да летят повече. Всички са с някаква различна история, по една или друга причина идват при нас. Ние не държим при нас щъркел, който е изцяло здрав. Общо взето дори и да са здрави, както са малките, те ще отлетят рано или късно. Ако останат при нас ще са с някакви придружаващи заболявания” – сподели още Христов. 

От Зооцентъра в Добрич се отзовават на всеки един сигнал за бедстваща птица, без значение от нейния вид. Винаги се стремят да действат светкавично. 

„Когато получим сигнал, така сме се разбрали и с РИОСВ - Варна, действаме възможно най-бързо, защото често се случва една птица, която не може да лети, да бъде нападната от чакал или лисица. След което говорим с инспекцията  и даваме нужната информация” – посочи Христов и допълни, че миналата седмица при тях е дошъл чухал с проблеми с окото. Към момента птицата се възстановява, като вече се храни и може би в следващите две седмици ще може да се върне към естествената си среда.  

Христов и екипът му са помогнали и на сива чапла със счупено крило, както и на блъсната кукумявка със сътресение, която не е била в добро състояние. Сега тя вече е добре и е пусната отново сред природата. От Зооцентъра са помогнали и на десетки гларуси.

Директорът на Центъра за защита на природата и животните Християн Христов призовава всеки, който забележи бедстваща птица за се свърже незабавно с него или с РИОСВ – Варна. 

„Ако един щъркел се задържа продължително време на едно място, това сочи, че нещо не е наред. Преди време едни бустанджии са хранили един щъркел със салам. Щом животното прибегне до там да се върти толкова близо до хората и от ръка да взима нещо, което изобщо не е в естествената му диета, то значи има проблем. Ако само прибягва и прихвърква по малко, вместо да излети – това също е индикация, че нещо не е наред” – каза в заключение той.