Очаква се ефикасност от над 80% на ваксината срещу Covid-19 на френската компания Valneva

Президентът на френска биотехнологична компания Valneva Франк Гримо заяви във вторник, че вярва, че разработената от компанията ваксина срещу Covid-19 може да се окаже ефикасна с над 80% по време на късните етапи на нейните изпитвания.

Очаква се ефикасност от над 80% на ваксината срещу Covid-19 на френската компания Valneva

"На базата на изпитвания от Фази 1 и 2, се надяваме да имаме ваксина, която разполага с ефективност от повече от 80%. Тази ефективност на нашата ваксина срещу Covid-19 ще трябва да бъде демонстрирана при изследванията във "Фаза 3"", каза Гримо пред френския бизнес новинарски канал BFM Business.



По-рано тази година от компанията Valneva заявиха, че ваксината е показала ефективност от над 90% в проучване на ранен етап.

Ваксината, наречена VLA2001, не причинява "никакви тежки нежелани реакции", съобщиха през април от Valneva, визирайки резултати от първа фаза на проучването.

Тогава главният изпълнителен директор на Valneva Томас Лингелбах. заяви: "Изключително сме доволни от тези резултати, които ни довеждат крачка по-близо до предоставянето на инактивирана ваксина, за да помогнем на глобалната борба срещу Covid-19. Светът се нуждае от множество ваксини, както и от бустерни възможности. Като се имат предвид потенциалните предимства, често свързани с цялостно инактивирани вирусни ваксини, ние вярваме, че VLA2001 ще има важна роля".