Преди 146 години британски капитан за първи път преплува Ламанша

На днешната дата през 1875 година е документирано първото преплуване на Ламанша от човек. Това прави британският капитан Матю Уеб. Преплуването на канала му отнема цели 21 часа и 45 минути, при положение, че съвременният рекорд е под 7 часа. В продължение на 31 години обаче неговото първо време не е подобрено.

Преди 146 години британски капитан за първи път преплува Ламанша

През 1873 г. Уеб служи като капитан на кораба „Емералд“, когато прочита за неуспешния опит на Джей Би Джонсън да преплува Ламанша. Това го вдъхновява да опита сам и той напуска работа, за да тренира. Прави го в студените води на Темза, в Ламанша и в езерото Холингуърт.



На 12 август 1875 г. Уеб прави първия си опит да преплува канала, но е принуден да се откаже, заради силен вятър. На 24 август 1875 г. започва вторият му опит. Той се гмурка от кея на Адмиралтейството в Дувър. Плува бруст, тялото му е намазано с мас и го съпровождат три лодки. Въпреки, че го ужилва медуза и е завличан от силни течения, след 21 часа и 45 минути вече на 25 август капитан Уеб излиза на брега близо до Кале.

След успешния опит Уеб започва да се занимава професионално с плуване. Умира от удавяне при опит да постави друг рекорд в Ниагарския водопад през 1883 година.

Българският маратонец Петър Стойчев постави нов рекорд за преплуване на Ламанша през 2007 година. Най-добрият плувец в открити води в последните години и 7-кратен носител на Световната купа по плувен маратон измина разстоянието за 6.57,50 ч., което е с почти 6 минути по-добро постижение от това на германеца Кристоф Вандрач от 7.03:25 ч. Вместо 32-километровата най-къса дистанция нашият плувец измина 39,5 км.