Асоциацията на собствениците на земеделски земи с благотворителен жест към Драматичния театър "Йордан Йовков"

Драматичният театър "Йордан Йовков" в Добрич беше подкрепен от Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ), като част от благотворителната ѝ кампания „Заедно срещу Ковид-19”.

Асоциацията на собствениците на земеделски земи с благотворителен жест към Драматичния театър "Йордан Йовков"

Помощта от членовете на БАСЗЗ е съобразена с нуждите на театъра и включва безконтактни инфрачервени термометри, диспенсъри за дезинфектант от неръждаема стомана, лампи за дезинфекция, дезинфектант за ръце и повърхности. Дарението е предназначено за предотвратяване на риска от заразяване с COVID-19 на екипа на театъра.


Дарението беше официално връчено днес на директора на театъра Иван Мандев от изпълнителния директор на БАСЗЗ Стефан Асенов и председателя на Стопанска камара – Добрич, Николай Радев. Мандев благодари за подкрепата, като подчерта, че тя е изключително навременна, от гледна точка на задаващата се поредна ковид-вълна. Благодарение на дарението, работещите в театъра ще се чувстват по-спокойни за здравето си.

Театърът в Добрич е създаден през 1928 г. На сцената на обществено-политическия живот  се ражда студио „Съгласие“, начело със своя създател Атанас Попов, незнайно защо напомняйки ни за безсмъртния образ на прочутия майстор от Йовковия разказ „Песента на колелетата“, посветил дарбата си да създава красота в името на човешката надежда, дал 35 години от живота си на театралното изкуство в Добрич. Било е трудно, но свято начинание. Южна Добруджа по това време е под румънска окупация и появата на този задграничен български театър към Българското културно общество в Добрич е забележителен културен и политически феномен в живота на добруджанския край. Магнетичната сила на театъра като изкуство събира единомишленици, които макар и да не са професионално подготвени, вграждат в „Студия“ мъжество, вяра, кураж и любов към сцената. Сред първите постановки са „Топаз“ от Марсел Паньол, „Чест“ от Зудерман, „Боряна“ от Йордан Йовков, „Вражалец“ от Ст. Л. Костов. Днес театърът в Добрич носи името на Йордан Йовков – човекът, обезсмъртил надеждата, певецът на Добруджа. 

За близо година и половина благотворителната кампания на БАСЗЗ „Заедно срещу Ковид-19” подпомогна 12 болници и медицински центрове, четири институции, една синдикална организация, един театър и семействата на двама починали медици, някои по повече от един път. Помощта обхвана 35 населени места и бе съобразена изцяло с нуждите на дарените.