Отбелязваме международния ден на безследно изчезналите

На днешния ден (30 август) светът отбелязва Международния ден на безследно изчезналите.

Отбелязваме международния ден на безследно изчезналите

Международният ден на безследно изчезналите се провежда по инициатива на роднините на хиляди хора в страните от Латинска Америка, считани за изчезнали по време на въоръжени конфликти и вътрешни безредици и с посредничеството на Международния комитет на Червения кръст.



Денят се отбелязва от 2003 г. предимно в страните от Европейския съюз по инициатива на Европейската федерация на безследно изчезналите деца и децата, жертви на сексуално насилие.

От 2007 г. Европейската комисия резервира номер 116 000 като общ номер за гореща телефонна линия за съобщаване за изчезнали деца на цялата територия на EС и призова държавите членки да извършат необходимата подготовка и да го приведат в действие.

В България за първи път през 2011 година се отбелязва Международния ден на безследно изчезналите деца, организиран у нас от Европейската федерация за изчезнали и сексуално насилвани деца.

По данни на Международния комитет на Червения кръст 19 000 граждани от балканските страни все още са в списъка на безследно изчезналите.