Пленер „Хартията 2021“ в Художествена галерия - Добрич

След дълго прекъсване Художествена галерия - Добрич възражда традицията да се провеждат международни пленери и изложби, посветени на хартията. Пленер „Хартията 2021“ (01-10 септември) е новото събитие в календара на галерията.

Пленер „Хартията 2021“ в Художествена галерия - Добрич

В началото на тази година екипът ни разработи проект със заглавие „Хартия и цвят“, който в предстоящото си издание акцентира върху колажа. Проектът получи одобрение и финансова подкрепа от Община град Добрич. Галерията предоставя работно пространство и основни материали на участниците, които ще бъдат настанени в хотел „Вила ди Полета“ – наш партньор в начинанието. Съорганизатор на събитието е и Дружество на добрички художници – Добрич.



Пленерът ще бъде открит официално на 2 септември г. от 10:00 в зала 10 на галерията. Очаква се слово да произнесе заместник-кметът по хуманитарните дейности в Община град Добрич д-р Емилия Баева. Веднага след откриването ще има пресконференция с организаторите и участниците в пленера.

Пленерът ще протече на фестивален принцип и обхваща много и разнообразни дейности. В него ще участват 10 художници: Вера Пенева, Красимира Дренска, Жени Адамова, Цветелина Максимова, Николина Джановска, Венета Велева, Веселин Дамянов - Вес, Румен Нечев, Иван Велчев, Валери Чакалов. Работният процес в ателието ще може да се наблюдава в реално време от зрители и посетители. Вечерната програма включва индивидуални представяния на авторите, които ще запознаят посетителите със своите международни участия, концепции и творчески търсения.

Екипът ни изготви и проект за издаване на каталог от събитието, който бе одобрен от Министерството на културата и финансиран в рамките на конкурсната сесия на тема „Събития, организирани от музеи и художествени галерии в областта на движимото културно наследство и визуалните изкуства“ за тази година.

Пленерът ще завърши с изложба на творбите, създадени през десетте фестивални дни, а в рамките на месец след приключването ѝ ще бъде издаден и каталогът.