С бързи темпове върви основният ремонт на НЧ „Дора Габе – 1940“ в село Дъбовик

Сградата на културната институция ще бъде изцяло реновирана

С бързи темпове върви основният ремонт на НЧ „Дора Габе – 1940“ в село Дъбовик

В средата на месец август започна основен ремонт на НЧ „Дора Габе – 1940“ в село Дъбовик. Сградата на културната институция ще бъде изцяло реновирана, като изпълнението е възможно благодарение на реализирането на проект „Развитие и популяризиране на общото наследство“ по Съвместна оперативна програма на ЕИС „Черноморски басейн 2014-2020“. Проектът се реализира от Община Генерал Тошево в сътрудничество с Община Мурфатлар (Румъния) и Общински съвет Болград (Украйна). Водещ партньор по проекта е Община Генерал Тошево, а общата му стойност възлиза на 2 244 197.05 лева. Размерът на финансирането от Европейския съюз е 2 064 659.72 лева. За ремонтът на НЧ „Дора Габе – 1940“ са предвидени 343 132, 37 лева с ДДС.



С подкрепата на програмата ще бъде напълно реконструирана културната институция в село Дъбовик. Там ремонтните дейности вече вървят с пълна сила, като в момента се работи паралелно по няколко основни точки – изгражда се нова ограда от бетонни блокчета, прави се основен ремонт на покрива и се извършват строително-монтажни дейности по фасадата на сградата. Вече е поставена PVC дограма. Всички помещения вътре в читалището, включително и основната концертна зала, също ще бъдат реновирани. Дейностите включват още внедряване на мерки за енергийна ефективност, най-малко клас на енергопотребление „С“, подобряване на експлоатационните условия и дълготрайност на сградата и ремонт на прилежащите пространства около нея. Ще бъде извършено обновяване и на музейната експозиция, посветена на именитата българска поетеса Дора Габе, а накрая ще бъде доставено модерно оборудване за читалището.

Пълното обновяване на НЧ „Дора Габе – 1940“ в село Дъбовик би трябвало да подпомагане развитието на предприемачеството в туризма и културния сектор в региона, както и да създаде възможно най-добрите условия за приемственост между поколенията чрез стимулиране на интереса и любовта на младите хора към общото културно наследство.

Народно читалище „Дора Габе – 1940” е построено през 1959 г. Намира се в центъра на селото, в непосредствена близост до кметството. Сградата е масивна, двуетажна, със стоманобетонови колони и греди и дървени подови конструкции-гредоред. Тя съвместява няколко обществени  дейности: зрителна зала за концерти, театри и събрания, библиотека и  музей. Обликът на сградата и на интериора й са характерни за архитектурата на 60-те години на ХХ в. В интериора са използвани масивни дървени врати и прозорци, ламперии от естествени дървени материали, настилки от дърво и др. Прави впечатление множеството  декорации. Екстериорът е решен с мазилки, декоративни рамки около  прозорците, цокълна част от мита мозайка, покривното покритие е с керамични керемиди.