Цветанов: Приемането ни в Шенген ще зависи и от работата на съдебната система

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов очаква до март догодина яснота кога България ще влезе в Шенгенското пространство. Въпреки че критериите за Шенген са отделни, приемането ни там обаче явно ще зависи и от работата на съдебната система - призна Цветанов след днешните си срещи в Брюксел, предаде кореспондентът на БНР в Брюксел.

Цветанов: Приемането ни в Шенген ще зависи и от работата на съдебната система

Председателят на Европейската народна партия в Европарламента Жозеф Дол, от който министърът потърси подкрепа днес, специално го е питал дали у нас вече има осъдителни присъди. Цветан Цветанов не отрече, че не можем да избягаме от връзката Шенген - мониторингов механизъм.


"Част от външната сигурност, тя минава и част от реализираните политики във вътрешната сигурност, но пак говорим за две отделни досиета".

 

Жозеф Дол не се ангажира с никакви оценки дали добавянето на допълнителни критерии за Шенген е справедливо и още: "Често е по-лесно да се промени системата предварително, отколкото след това. И ако сега това се отнася за България и Румъния и има проблем за Шенген, значи трябва да го дискутираме предварително. За мен това е добрият начин", каза Жозеф Дол и добави: "Разбира се, че Франция е скептична след всичко, което стана с ромите, но ние нямаме проблем с България в това отношение".

 

/АБ/