Търсят се имена за трите малки носати мечета в Зооцентъра в Добрич

На нови обитатели се радват посетителите на Центъра за защита на природата и животните в Добрич. Голяма част от тях са родени тук.

Търсят се имена за трите малки носати мечета в Зооцентъра в Добрич

Сред бебетата са три носати мечета, 7 емута, 2 кенгура, дива американска пуйка и 4 шотландски мини овце. 



Носатите мечета са родени преди около 2 месеца. Техните родители са обитатели на парка от година и половина.  "Мечетата Ин и Ян са двойка, имаме три малки бебета, които се родиха през май, но ги държахме отделени с майката вътре. Тя ги захрани и днес е денят, в който ги пускаме във външното ограждение да се запознаят с баща си", обясни директорът на Зооцентъра Хриситян Христов.


Малките все още нямат имена, те са мъжки. Във "Фейсбук" страницата на Центъра за защита на природата и животните в Добрич могат да се изпращат предложения за имената на мечетата.

"Срещата между малките мечета и бащата мина добре, въпреки че винаги има рискове. Мъжките в природата живеят извън племето на майките и малките и затова не знаехме каква ще е реакцията, когато са в плен", каза зооинженерът Атанас Атанасов. "Те са животни от тропическата джунгла, обичат да има растителност и да се катерят, обичат да се къпят и да плуват", обясни той, като посочи че са им осигурени необходимите условия.

Двете нови кенгура също са от родители, които живеят в Зооцентъра. Те са мъжко и женско. Очаква се тази година да заминат за Зоопарка в София, като от там да бъде изпратена алпака. 

Рекорден брой са малките емута - те са седем на брой.  

От скоро в центъра има и четири бебета мини шотландски овчици. Те са черни на цвят, като достигат средно 15 кг. „Изключително сладки и социални животни са. За тях грижи полагат децата от зеленото училище. Те ги гледат и дори почистват след тях” – сподели Христов.