Въвеждат нови мерки срещу COVID-19

Въвеждат нови мерки срещу COVID-19
Въвеждат нови мерки срещу разпространението на COVID-19 у нас. Това стана ясно на брифинг в здравното министерство. Новата заповед ще влезе в сила от 7 септември и ще важи до 30 октомври.

„Няма място за паника в момента и за разпространение на страхове. Ситуацията е сериозна, но не е излязла извън контрол. Ниският процент на ваксинация налага да предложим нови мерки", заяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров.


Учебната година започва присъствено, стана ясно още на брифинга. Ако се наложи, учениците ще бъдат пускани в грипни ваканции.


Над 7% са положителните проби за COVID-19 през последното денонощие


Мерките изчете зам.-здравният министър д-р Александър Златанов. 


- Провеждането на присъствени занятия в образователни центрове се допуска само при спазване на дистанция и носене на маски.


- Преустановяват се посещения в детски центрове и други места на закрито с присъствието на деца.


- Семинари и симпозиуми могат да се провеждат при 30 % от капацитета на помещението.


- Преустановява се провеждането на тиймбилдинги.


- Провеждането на конкурси се допуска при капаците до 30 процента и 30 участника в помещението, с носене на защитни маски.


- Преустановяват се концертите и фестивалите.


- Посещения на фитнеси се допуска при 30 процента от капацитета.


- Колективните спортове на закрито се преустановяват.


- Професионалните спортни мероприятия на открито ще могат да се провеждат с публика, но при заетост само на 30% от капацитета на спортните съоръжения


- Посещенията на балнеолечебни центрове и терапевтични центрове - само при 30 на сто от капацитета и създаване на график на посещенията


- Ограничава се работното време на заведенията, игралните зали и казината – от 07:00 до 22:00 часа. Изисква се и носене на маски от персонала.


- За събития от частен характер като сватби - до 30 лица на закрито и 60 на открито.


- На пазарите и тържищата се създава еднопосочно движение.


- Работодателите трябва да организират работата на служителите си в дистанционна форма, където е възможно, като се допуска работа на най-много 50 процента от персонала.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+