С рев на мотори и ретроспективна изложба в Добрич беше отбелязана 40-годишнината от създаването на мемориалния комплекс "Хан Аспарух"

Рокери от Националния мотоклуб „Кан Аспарух 681”, свободни мотоциклетисти и приятели на клуба от цялата страна се събраха днес на мемориала на хан Аспарух в град Добрич, за да отбележат 40 години от построяването на паметника, посветен на великия владетел.

С рев на мотори и ретроспективна изложба в Добрич беше отбелязана 40-годишнината от създаването на мемориалния комплекс "Хан Аспарух"


Отбелязването на празника започна с фотодокументална изложба, проследяваща историята на мемориалния комплекс от идеята за неговото изграждане до самото му построяване. Повече за паметника ни сподели уредникът в отдел „Нова и най-нова история” към Регионалния исторически музей в Добрич Цветан Сашев.


„До края на 60-те години няма паметник на хан Аспарух в България. В последствие нещата се променят. През 1969 година на национално ниво се взима решение да бъде направен такъв паметник в София, направен е национален конкурс, четири проекта се явяват. Трябвало е той да се намира на мястото на Царския дворец, но с течение на времето нещата се променят. Явно на правителствено ниво се взима решение да спре този проект. През 1971 година секретарятът на ЦК на БКП решава да бъде направен такъв паметник в град Добрич. Идеята за този мемориален комплекс възниква във втората половина на 70-те години. Първата копка е направена през 1980 година, а следващата година започва същинското строителство. Първоначално е било предвидено откриването да стане през месец септември, но поради технически затруднения този комплекс бива открит на 16 октомври 81 година. Комплексът е мемориален, той съдържа в себе си композиция от фигури, едната е на хан Аспарух, има и 5 фигури на негови войни. Всички фигури са от бронз, като има една фигурална композиция, която е от гранит в дясната страна на паметника. Нейното наименование е „Единението прави силата” и представлява хан Кубрат и неговите синове. Комплексът съдържа вечен огън и водно огледало, освен това тогава, при откриването е имало 13 гранитни куба, които са сигнализирали 13-те века от българската история” – каза Сашев. 


Изложбата ще може да бъде разгледана отново в началото на октомври месец. Тя ще бъде позиционирана в центъра на града.

 

Рокерите се включиха в авто - мото обиколка на града под надслов „По стъпките на Хан Аспарух ", която започна и приключи на паметника, посветен на българския владетел.

„Идеологията на нашия клуб е чисто патриотична и чрез такива събития ние можем и трябва да събудим българщината. Нашите мероприятия са патриотични, както е честването на паметника тук днес” – заяви Мартин Манев – президент на Мотоклуб „Кан Аспарух” – България. 

„За трета поредна година сме тук на паметника на основателя на българската държава, именно заради него ние днес сме тук и можем да се наречем горди българи. Хубаво е да почитаме нашите предци, нашите славни владетели и да помним нашата история” – заяви председателят на добричкото подразделение на клуба Александър Ганев. 


На тържеството присъства и кметът на община Добрич – Йордан Йорданов. 

„Тази година се навършват 10 години от създаването на клуба „Кан Аспарух”, 40 години от построяването на този паметник и 1340 години от основаването на Българската държава. През годините българите са се обединявали, независимо от различията и са успявали заедно да просперират. Днес въпреки това, че в много моменти сме на различни кръстопъти, но аз вярвам, че ние като българи ще намерим най-правилния, за да можем да ги покажем на децата и да развиваме нашата страна. България е в сърцето на всеки един гражданин и нашето сърце е България” – заяви в тържественото си слово Йорданов.  


Рокерите от подразделенията на Националния мотоклуб „Кан Аспарух”, техните колеги и приятели поднесоха венци и цветя на паметника. 

Честванията ще завършват с концерт на една от най-родолюбивите рок групи – „Епизод” от 20 часа в скейт парка в Градския парк „Свети Георги”.