Видове детски колела за баланс

Всеки родител рано или късно стига до момента, в който дете му започва да има интерес към така познатото ни колело. Но най-вероятно повечето от вас са забелязали, че освен нормалния велосипед с помощни колела, на пазара се предлагат и така наречените колела за баланс.

Видове детски колела за баланс

Какво представлява детското колело за баланс?


На пръв поглед то прилича на най-обикновено детско колело. Разликата между него и обичайното детско колело е, че при него няма нито помощни колела, нито педали. 

Колелото за баланс може да бъде изработено от метал, композитни материали или дърво. Тъй като е за най-малките, е достатъчно ниско за да бъде удобно за крачетата им спокойно да достигат земята.

Идеята на този вид колела е децата просто да седнат на тях и да балансират с краката си. Така те управляват по-уверено и контролират колелото много по-лесно, тъй като осъзнават, че от тях зависи скоростта. 

Те са идеални за децата на възраст от 18 месеца до 5 годишна възраст. 

Как да изберем идеалното колело за баланс за детето си ?

Като за начало е добре да измерите детето си. Добре е да сте наясно колко е високо, за да може да сте наясно на каква височина трябва да е седалката. 

Размера на самото колелото също е важен, тъй като има различни по големина, а след като знаете колко е високо вашето дете, ще можете да го съпоставите с таблицата с размери. 

Размера на колелата също е от значение. Тук те са 2 вида - 10-ка и 12-ка. И тъй като децата израстват бързо, по-добрия избор е да се вземи 12-ка, защото 10-ката е зачително по-малък размер.


Както размера на гумите определя, какъв е размера на колелото, така и височината на седалката е най-точния индикатор за удобство на детето. За да може да управлява стабилно и удобно колелото си, когато седне детето на седалката трябва да може да достига земята с краката си без проблем, за да се изтласква бързо и да усеща стабилно. 

Видове детски колела за баланс

Има толкова много разнообразни видове детски колела за баланс . Те се предлагат в няколко отделни разновидности, които се различават по размер, устойчивост, качество и цена. Основните видове колела за баланс са :

Класически колела за баланс

Стандартния велосипед за баланс има метална или пластмасова рамка, към която са прикрепени две колела- изработени от гума или пластмаса. Гумените колела и металната рамка са препоръчителни при засилена експлоатация на открито. Този тип са много издръжливи по неравни терени. Предлагат се в различни размери и модели в зависимост от възрастта на детето. 

Мини колела за баланс

Тази продуктова група е специално изработена за нуждите на най-малките деца. Те имат четири колела, така че запазването на равновесие да бъде по-леко и управлението на велосипеда по-безопасно. Те минимизират риска от падане. 

Дървени колела за баланс

Дървените колела за баланс се предлагат в мини и стандартен размер. Те са най-предпочитани от масата родители, поради няколко причини. Преди всичко, заради високата им издръжливост и възможността да се ползва от няколко поколения напред. Те гарантират перфектно съотношение между здравина и тегло - надеждни без да са прекалено тежки и стабилни без да са прекалено тромави. Дървените велосипеди за баланс са високо екологични  и създават възможност за висока персонализация. Доста често са ръчно изработени и гравирани, това им придава допълнителна стойност.


Ползи от детските колелата за баланс

подобрява ориентацията в пространството и адекватната навигация

заздравява мускулите и костите

ускорява времето за реакция и подобрява процеса по вземане на решения според динамично променящата се ситуация

развива координацията и двигателните умения, като стимулра грубата моторика, вестибуларния апарат и умение за запазване на равновесие

дава независимост и гарантира свободата на детето

насърчава играта на открито, подобрявайки психо-емоционалното състояние във всички фази от развитието на детето

Колелата за баланс са леки, малки и компактни – лесни за пренасяне и транспортиране както на къси, така и на по-дълги разстояния.