Отбелязваме 105 години от Добричката епопея

През септември 1916 г. Южна Добруджа отбелязва своето освобождение благодарение на победоносния ход на българската армия, активно подпомагана от българското добруджанско население.

Отбелязваме 105 години от Добричката епопея

Това са дни на себеотрицание, мъжество и храброст. Героичният ход на Трета българска армия, известен като Добричката епопея е едно от най-великите дела за свободата на България.


Честванията в Добрич започват с Ден на отворените врати във Военното гробище музей от 10 до 17 часа. 

През целия ден гражданите могат да поднесат цветя на паметника на ген. Иван Колев и загиналите за освобождението на Добруджа през 1916 г., Кръст-паметника на загиналите в Добричката епопея, Паметния знак на загиналите от 53-ти пехотен полк, част от 7-ма Рилска дивизия, през Добричката епопея​ 1916 г., паметни плочи на ген. Тодор Кантарджиев и полк. Борис Дрангов.

В 18.00 часа, в Драматичния театър „Йордан Йовков“ ще се състои премиера на петия филм „Епопеята при Добрич“ от документалната поредица „Помни войната 1915-1918“.

Режисьор е Мария Цветкова, сценарист и консултант Радослав Симеонов.

От 19.30 ч., Летният театър ще е домакин на Празничен концерт на Гвардейския духов оркестър. Диригент ще е подполковник Ради Радев – главен диригент на Българската армия и началник на Гвардейския духов оркестър.

След това небето над Дорбич ще бъде озарено от Светлинно шоу с дронове.