Добрич се преклони пред падналите за свободата на Добруджа

През септември 1916 г. Южна Добруджа отбелязва своето освобождение благодарение на победоносния ход на Трета българска армия и конницата на ген. Иван Колев, активно подпомагана от местното население.

Добрич се преклони пред падналите за свободата на Добруджа



Честванията започнаха с поклонение пред загиналите в събитията от 1916 година и поднасяне на цветя във Военното гробище – музей.


Добричлии се преклониха и пред подвига на легендарния командир на първа конна дивизия ген. Иван Колев на паметника му в центъра на града. 


„105 години се навършват от боевете на Добричката епопея от 1916 година. Според мен датите 6 и 7 септември, с разлика от 35 години, дават пълният спектър на българската дипломация и българските въоръжени сили, готови да защитят границите на родината. Добричката епопея е малко известна през годините поради един единствен фактори – т.нар. „затишие” по време на комунизма. През години, когато аз съм израствал в този район, първите истории за ген. Иван Колев и онова, което е постигнал, ми ги разказа моя баща. Не съм ги чел в учебниците и книгите. Цялата история, за която всички вече говорим свободна, е позната от възрастните хора и баща ми. Това е история за мъжество, кураж и непреклонност пред това да защитиш границите България. Да дадеш живота си и този идеал, който нашите предшественици са имали преди 105 години, мисля, че трябва вече да се прелее в наше време и така, както всички народни представители се обединиха през 2017 година, за да обявят Добрич за град на българската бойна слава, е редно като българи и хора, които тачат родината си, да се обединяваме и постигаме още много нови победи” – заяви кметът на Добрич Йордан Йорданов. 


Да отдаде почит към героите днес пристигна и Явор Матеев – командир на Съвместното командване на специалните операции. „Добричката епопея е емблематична част от военната и от българската история. Благодарение на тези сражения и дипломацията години по-късно, този край е неразделна част от България. Можело е събитията да не се развият по този начин. Ако не е бил героизма на воините” – заяви той. 


В 18.00 часа, в Драматичния театър „Йордан Йовков“ ще се състои премиера на петия филм „Епопеята при Добрич“ от документалната поредица „Помни войната 1915-1918“. Режисьор е Мария Цветкова, сценарист и консултант Радослав Симеонов.

От 19.30 ч., Летният театър ще е домакин на Празничен концерт на Гвардейския духов оркестър. Диригент ще е подполковник Ради Радев – главен диригент на Българската армия и началник на Гвардейския духов оркестър.

След това небето над Добрич ще бъде озарено от Светлинно шоу с дронове.