Сдружение „Дишай, Добруджа!” отбеляза Международния ден на чистия въздух с искане да се премахнат всички нерегламентирани сметища

Членовете на сдружение „Дишай, Добруджа!” се събраха на бившето депо за отпадъци край с. Богдан, за отбележат Международния ден на чистия въздух за синьо небе и да представят пред обществото проблемите с нерегламентираните сметища и своите искания за по-чиста и зелена Добруджа.

Сдружение „Дишай, Добруджа!” отбеляза Международния ден на чистия въздух с искане да се премахнат всички нерегламентирани сметища

„Вече мога да кажа, че ние сме една верига от екологични сдружения в цялата страна. Поддържаме връзка, срещаме се, обсъждаме заедно проблемите на екологията, чистотата на въздуха и водата. Установихме връзка и решихме, че именно на този ден трябва да кажем на хората какво е нашето мнение за това, което се случва тук, за нерегламентираното изхвърляне на отпадъци и за всички микросметища, които са се появили през последната година. Крайно време е това да го няма, дали ще в Девня, дали ще е в Перник, или в Паскалево, боклукът си е боклук. Нас това ни тревожи. Искаме да живеем в една зелена и чиста България, една плодородна Добруджа и затова днес сме тук и искаме едно по-чисто и приятно място за нашите деца и внуци. Не искаме да живеем в тази мръсотия и смрад, която за последната една година се е увеличила. Тук по пътя за депото са се изсипвали цели камиони с отпадъци . Властта не реагира, ние искаме кметствата и министерствата да си свършат работата. След като има престъпление, трябва да има и наказание” – заяви Николай Мирчев, който е член на Управителния съвет на сдружение „Дишай, Добруджа!”. Той даде за пример старото депо за отпадъци на Варна, което по думите му не личи, че някога там е било сметище. 




Сдружение „Дишай, Добруджа” е създадено през декември миналата година.  „Създадохме самото сдружение през декември миналата година, защото бяхме гневни на това, че се гореше лавандуловият отпадък и хора с дихателни проблеми бяха в невъзможност да дишат. Казахме си, че така не бива. Разбрахме кои са, по какъв начин и защо го правят. Тази година сме благодарни, че нямаше обгазяване от лавандуловия отпадък. Ние ще продължим да търсим къде отива той” – каза още Мирчев.


Днес от сдружението излязоха и с конкретни искания, свързани с околната среда. Сред тях са ускоряване на рекултивирането на депото край с. Богдан, което беше един от източниците за замърсяване на въздуха в Добрич и региона, както и премахването на всички нерегламентирани сметища. 


„На север, на изток и на юг от нас вече е по-чисто и подредено. Представата, изобразявана не само от карикатуристи, но и от чужденци и хора с по-саркастичен поглед върху това, което някога е представлявала красивата ни и чиста държава, превърната в сметище. Това само един щрих от всичко, което се случва в стотици други общини, а да не говорим за огромните количества пластмаси, които текат по устията на реките вместо вода. Ясно е какво трябва да се направи – да се въведе строг режим по отношение на всички тези неща. Има институции, които трябва да заработят, има закони, които трябва да бъдат съблюдавани и най-вече тяхното изпълнение. Трябва да има строг, наказателен режим. Ние нямаме никаква политика по отношение на рециклиране на отпадъците. Това на пръв поглед, което изглежда като отпадък и замърсява околната ни среда, до някаква степен е и ресурс. Ние трябва да променим поведението си, трябва да въздействаме на децата да култивират едно друго отношение не само към околната среда, а и към отпадъка – как и къде може да бъде поставен, прибран и рециклиран” – заяви Веско Стоянов, който също е част от сдружението. 


От „Дишай, Добруджа!” приканват институциите да направят необходимото за повишаване на обществената осведоменост и насърчаване на действия за подобряване качеството на въздуха и на питейната вода.  Сред исканията е и да бъде преместена автоматичната измервателна станция за контрол на чистотата на въздуха  в централната част на града.