Международният фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика“ започва на 8 септември в Балчик

С улично шоу на брейк денсърите от „Екс Енерджи Крю“ ще бъде поставено началото на четиринадесетото издание на международния форум „Виа Понтика“ в Балчик.

Международният фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика“ започва на 8 септември в Балчик

Събитието, по време на което е предвидена и промоция на „Ред Бул“, ще започне в 16.00 часа на откритата сцена пред Културен център “Мелницата“ в Белия град. Първият фестивален ден ще завърши със спектакъла „Премълчаното“ на Драматичен театър – Търговище, в залата на читалище „Паисий Хилендарски“. Началният час на представлението е 18.00.


В продължение на осем дни жителите и гостите на Белия град ще имат възможността да присъстват на изложби, театрални и музикални спектакли, прожекции на студентско кино, които ще се реализират при спазването на всички регламентирани противоепидемични изисквания.

КЦ “Мелницата“, ДКИ КЦ“Двореца“, Художествената галерия, читалище „Паисий Хилендарски“ ще приютят фестивалните събития. В тазгодишното издание на МФМИ “Виа Понтика“ ще се включат студенти от Националния университет по изкуствата в Букурещ, от Националната художествена академия в София, Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.

Театралният афиш включва, освен постановката „Премълчаното“ на Драматичен театър – Търговище, спектакъла за възрастни на Държавния куклен театър във Варна – „Косачи“, както и „Вълкът и седемте козлета“ на ДКТ „Дора Габе“ от Добрич.

Своеобразни акценти в програмата на „Виа Понтика“ тази година ще бъдат събитията на Националните академии за изкуства в България – вокално-инструменталният концерт и концертът класическа музика на студенти и преподаватели от НМА “Проф. Панчо Владигеров“, както и изложбите на Националната художествена галерия – “Живопис“ и „Другата книга“.

Три от фестивалните дни ще завършат с прожекции на късометражно студентско кино. В Учебния център по изкуствата в ДКИ КЦ “Двореца“ ще бъдат представени филми, отличени в шестнадесетото издание на CILEСT PRIZE 2021.

За първи път в рамките на студентския форум „Виа Понтика“ ще присъства и графити изкуство на артиста Александър Ангелов – Caster. Четиринадесетото издание на „Виа Понтика“ ще бъде закрито на 15 септември с фолклорен спектакъл на Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ от град Добрич.

Международният фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика“ се организира от Сдружение „Виа Понтика - 2010“ с председател Красимир Ранков и с изключителното финансово съдействие на Община Балчик.

Входът на всички събития в рамките на феста е свободен, но ще бъде ограничен до запълване на 50% от капацитета на организираните седящи места или не повече от един човек на 8 кв. м в галерии и музеи. Ще се следи за спазването на физическа дистанция, не по-малка от 1.5 м, и носенето на защитни маски.