Сдружение МИГ - Добричка с два договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програма за развитие на селските райони

Срокът за изпълнение на договорите е до лятото на 2023г.

Сдружение МИГ - Добричка с два договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програма за развитие на селските райони

СДРУЖЕНИЕ МИГ ДОБРИЧКА подписа нови два договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програма за развитие на селските райони за периода 2014-2020, съфинансирани от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.



Първият е за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Договорът е тристранен– между Държавен фонд “Земеделие”, Сдружение МИГ Добричка и ЗС Светлан Великов, по подмярка 19.2-4.1 “Инвестиции в земеделски стопанства“ от Стратегията на МИГ Добричка за периода 2016-2020г. Срокът за изпълнение на договора е до 30.06.2023г.

Проектът е именуван „Закупуване на земеделска техника”. Стойността му е 133 618,87 лв. Проектът включва следните инвестиции: Трактор NEWHOLAND T5.110 ЕС Т48 TMR и гуми с джанти

Основната цел на инвестицията е да повиши конкурентоспособността на стопанството чрез осигуряване на собствени материални активи, да намали зависимостта на стопанството както от външни доставчици на услуги, така и от метеорологичните условия, да подобри пазарната позиция на бенефициента при реализация на лавандулата и зеленчуците. Сред ползите от инвестицията са още спазване на европейските стандарти по отношение на опазване на околната среда чрез намаляване на изхвърлените в атмосферата вредни емисии.


Вторият договор МИГ Добричка е за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Договорът е тристранен – между Държавен фонд “Земеделие”, Сдружение МИГ Добричка и «АГРОДЖЕЙ» ООД, по подмярка 19.2-4.1 “Инвестиции в земеделски стопанства“ от Стратегията на МИГ Добричка за периода 2016-2020г. 

Проектът цели създаване на трайни насаждения от лавандула и закупуване на селскостопанска техника за обработката им. Стойност на проекта: 138 374,82 лв. Проектът включва следните инвестиции:

трактор NEWHOLLAND TD5.85 86 к.с. – 1 брой

пръскачка щангова 12 м тип Х JARMET 1000L P328/3 – работна ширина 12 м. – 1 брой

ремарке РЕМБИ AT2RT4 – 2 броя

челен товарач INTERTECH – 1 броя

вилица силажна INTERTECH 1,5 M – 1 броя

машина за косене и прибиране на лавандула МПЛ Магдалена – 1 борй

разсад лавандула сорт Севтополис – 100000 броя

Цели на проектното предложение е създаване на машинен парк и намаляване зависимостта на стопанството от външни доставчици на услуги, както и от метеорологичните условия при отглеждането на зеленчуци –при процесите по обработка на почвата следва да се спазват срокове и технология за да има качествена продукция. Сред целите на инвестицията са и осигуряване на модерна техника, която да даде възможност за използването на по-качествени и устойчиви сортове, предвид климатичните промени в последните години и намаляване на себестойността. 

Средставата ще бъдат изпозлвани и за увеличана ване  отглежданите площи с лавандула, увеличаване на продукция – посредством увеличаване добивите от декар, подобряване условията на труд в стопанството и подобряване на пазарната позиция и реализация при спазване на европейските стандарти по отношение на опазване на околната среда чрез намаляване на изхвърлените вредни емисии.