Националната кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгите“ навършва 10 години!

Националната кампания за насърчаване на четенето „Походът на книгите“ навършва 10 години!
Юбилейното издание ще започне на 12 септември в София и ще продължи дигитално до 3 октомври


Традиционно, кампанията за насърчаване на четенето сред деца и юноши „Походът на книгите” стартира всяка година на 2-ри април, Международният ден на детската книга. Празникът се отбелязва в цял свят и съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, създал едни най-популярните приказки на всички времена.


Поради ковид мерките и затворените училища и детски градини, Управителният съвет на Асоциация „Българска книга” реши да организира инициативата „Известни българи четат на деца”, част от „Походът на книгите“, в началото на учебната година и в онлайн формат, който осигурява свободен достъп.


В десетото юбилейно издание зад инициативата „Известни българи четат на деца” застават известни българи от различни сфери, част от които актьорът и телевизионен водещ Александър Кадиев, певицата Виктория Терзийска, радио водещата Тереза Захариева, гимнастичките Невяна Владинова и Катрин Тасева, прима балерината Маша Илиева, журналистът и репортер Светослав Иванов, певицата Прея, журналистката и телевизионна водеща Мира Добрева. Срещите с тях ще се проведат между 12 септември и 3 октомври в дигитална среда.


Стартът на кампанията ще бъде даден на 12 септември, неделя, от 11:00 часа, в Литературния кът на „Алея на книгата” с авторския спектакъл на „Приказки по ноти” „Музикални приказки за малки и големи”. Посетителите ги очаква забавно представление за цялото семейство, наситено с авторски детски песни-приказки и театрални етюди в които, разбира се, книгата има главна роля. „Музикални приказки“ са адресирани към чувствата, въображението и развитието на емоционалната интелигентност. За децата е важно да възприемат мелодичността на езика, красивите думи, добрите постъпки. Докато растат, светът на приказките и музиката помага не само да осмислят вътрешните си преживявания, но и да приемат външния свят.


„Известни българи четат на деца” ще продължи дигитално до 3 октомври. Събитията ще се провеждат в Zoom и същевременно ще бъдат излъчвани на живо в страницата на Асоциация „Българска книга” във Фейсбук.


Следете събитието „Походът на книгите 2021 - Откриване” тук. 


„Походът на книгите“ е част от Календара на културните събития на Столична община за 2021 г. и се провежда с финансовата подкрепа на Столична община и Национален фонд „Култура”. Организатор е Асоциация „Българска книга“.


 


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+