512 деца ще прекрачат прага на детските градини в Добрич за първи път

На 15 септември в единадесетте детски градини на територията на община Добрич ще бъде открита учебната година.

512 деца ще прекрачат прага на детските градини в Добрич за първи път

Към настоящия момент в детските заведения се обучават 2127 деца. За първи път прага да детската градина ще прекрачат 512 деца, разпределени в 21 групи. Това съобщи пред журналисти зам.-кметът по хуманитарни дейности д-р Емилия Баева. 


През измината учебна година децата от първа група са били 560, разпределени в 23 групи. Броят на всички деца е бил 2172. 

Д-р Баева посочи още, че всички детски градини ще посрещнат своите възпитаници в обновени и освежени сгради.  „През лятото, ние не затворихме детските градини и от 1 до 14 септември всички са затворени” – сподели д-р Баева и изказа своята благодарност за разбирането към родителите. 

Във всички детски заведения са били изпрани завесите и завивките, както и килимите, където е било нужно е извършено пребоядисване. 

„В някои градини бяха извършени по-сериозни ремонти, например в ДГ 12 в сградата на Дунав беше извършена смяна на дограма и смяна на ограда. Този терен, който остана с по-ниска ограда няма да бъде продаван, причината да направим високата ограда е, че дворът е изключително голям и себестойността на  такава висока ограда, е финансово невъзможна. Много съседи и персонала ми съобщават, че двора на детската градина е чист” – каза д-р Баева и допълни, че предстои да се подменят детските съоръжения с нови. 

В детска градина №17 е направен частичен ремонт на покрива, а в №20 – е била пребоядисана фасадата на сградата. 

На време са доставени и необходимите учебни помагала за всички деца от предучилищните групи. 

„Тази година по наше предложение и решение на общинския съвет децата на 4-годишна възраст също ще бъдат включени в задължителното предучилищно образование и на тях също са предоставени познавателни книжки. Нямаме недостиг на учители и помощник-възпитатели, голяма част от детските градини имат допълнително назначен персонал по проектите, по които работим, особено по „Активното приобщаване”” – посочи още д-р Емилия Баева. 

От Министерството на образованието и науката са изпратили насоки за обучение и действие в условията на извънредна епидемична обстановка. 

„Продължават изискванията за спазване на физическа дистанция между персонала и децата от отделните групи. Ще продължат да бъдат отворени всички входове, за да може всяка група да влиза в отделен вход. Продължава дезинфекцията и проветряването на помещенията. Осигурени са диспенсъри за течен сапун, навсякъде се използват хартиени кърпи. Родителите няма да имат достъп до групите, те ще оставят децата при добро време навън, изискването да се осигури разстояние между всяко семейство. Всеки директор е направил график за поетапно влизане на всяка група. Не е позволено влизането на родители в сградата на детската градина. При лошо време ще има помещение, където също ще бъдат приемани децата” – заяви зам.-кметът. 

Всяка сутрин ще се извършва филтър на входа на учебното заведение, като децата със симптоми на вирусно заболяване ще бъдат връщани у дома. 

„Всички заедно трябва да сме отговорни. Ако има дете, на което признаците се появят по време на пребиваването в детската градина, то незабавно ще бъде отделено от групата и ще бъдат потърсени веднага родителите. Децата няма да носят маски в детските градини, освен ако има препоръка от личните лекари, или ако родителят желае така. Персоналът няма да носи маска. Маски ще се носят само в общите помещения в детската градина” – каза д-р Баева. 

Очаква се до края на календарната година да приключи строежът на новата сграда в двора на Детска градина №10. Вече има избран изпълнител за оборудване и обзавеждане. Двете групи – първа и четвърта, са пренасочени в друго детско заведение – на ул. „Дунав”.