Димитър Делчев: ВиК Добрич е в най-тежко състояние от всички ВиК оператори

Интервю с народния представител Димитър Делчев от групата на "Изправи се БГ! Ние идваме", който предлага да се инвестират 20 млн. лв. за ремонт на ВиК мрежата на територията на област Добрич.

Димитър Делчев: ВиК Добрич е в най-тежко състояние от всички ВиК оператори

Г-н Делчев, внесли сте законопроект, който предвижда 20 млн. лв. за ремонт на ВиК мрежата в Добрич. Тези пари достатъчно ли са според Вас?



Предложих в актуализацията на бюджета да се отделят 20 млн. лв. за ремонт на тръби в Добричко. Тези пари не са достатъчни, но са спешни като първа стъпка по спирането на космическите загуби на вода. Изненадах се, че част от добричките депутати не подкрепиха предложението.

Необходимата сума за извършване на цялостен ремонт е близо 115 млн. лв., които трябва да бъдат усвоени от оперативна програма Околна среда.

Кога изтича срокът на проекта?

Срокът на проекта изтича в края на 2023 г. и, ако не се предприемат решителни действия, парите могат да бъдат изгубени.Ръководството на ВиК Добрич е пропиляло 2 години с оправданието, че собствеността на пречиствателната станция в Албена трябва да бъде прехвърлена на държавата преди да стартира инвестицията. Това е така, но основната отговорност за договаряне на прехвърлянето е било именно на г-н Гикински.

Защо държавата не е придобила пречиствателната станция досега?

Защото ВиК операторът е чакал някой друг да им реши проблема. Иска се ангажираност, отговорност и експертиза, а вместо ежедневна работа, изглежда, че са викали „неволята“.

Нещата се раздвижиха след като през юни подадох сигнал до институциите, в следствие на който имахме официална среща с министъра на регионалното развитие Виолета Комитова и ВиК Холдинга. Проверката установи редица нарушения като незаконни включвания, неработещи водомери и необезопасени водоизточници, които са били търпяни от ВиК Добрич. 

Миналата седмица министърът се срещна с Албена АД, за да договаря прехвърлянето на собствеността на пречиствателната станция. Жалко е, че все още живеем в държава, в която министърът трябва лично да върши работата на отговорните за това чиновници. 

Директорът на ВиК ДобричГикинскиВи отговори, че водата в Добрич спира само в екстремни ситуации и никъде в областта няма режим.

Не за първи път Гикински говори неверни неща, за да не признае проблема. Няма нищо инцидентно в това голямо село като Стожер да през последните 4 месеца да няма вода през почти целия ден. Там имаше протести, както и в Българево. Лошото е, че докато слушаме оправданията на Гикински, проблемът се задълбочава и догодина ще се повтори.

Той отрича ВиК Добрич да е застрашено от фалит, както твърдите Вие?

Не вярвам паметта му да е толкова къса.Миналата година ВиК Холдингът даде над 5 млн. лв. заем на управляваното от него дружеството, за да си плати сметките за ток. Това показва, че ВиК Добрич е пред технически фалит и ако не получава постоянни средства от държавата не може да се справи с най-елементарните си задължения.

В отговор на мой парламентарен въпрос председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че ВиК Добрич е в най-тежко състояние от всички ВиК оператори. Един проблем, който се вижда от цялата страна, не може да бъде решен, ако основният отговорник няма смелост да го признае.

А какво е решението?

Решението е да се предприемат незабавни действия. Проектът за ремонт на ВиК инфраструктурата трябва да се разбие на етапи. Първите етапи могат да започнат да се изпълняват без да се чака прехвърлянето на собствеността на пречиствателната станция. 

За да няма съмнения от нови злоупотреби, трябва да се смени ръководството на ВиК Добрич. Ако се започне на чисто и проектът се изпълни компетентно, гражданите на Добрич ще имат постоянен достъп до качествена вода. Най-нормалното нещо за европейска държава в 21 век. 

Вие се борите за региона защото бяхте водач на листата на „Изправи се!“ в Добрич на последните избори, но не бяхте избран от тук.

Да, така е. За мен това не е въпрос на избори. Това е работа, която съм се наел да свърша. Аз съм последователен човек и няма значение дали съм или не съм депутат от Добрич, за мен е важно хората в региона да започнат да живеят нормално.

Има ли друго, което Ви свързва с Добрич?

Хората. Имам приятели в Добрич. За мен Добрич е регион в България, с който се чувствам свързан и се гордея. Това е житницата ни, Добрич е един от двата града на Бойната слава на България, а днес в него няма вода. Няма как да стоя безучастен.