Зелена енергия захранва обектите на фирма Изида

В момента фирмата работи по нов проект за чисто производство със 100 процента собствена инвестиция

Зелена енергия захранва обектите на фирма Изида

Новост за познатия на жителите и гостите на град Добрич парк хотел „Изида“ е фотоволтаичната инсталация, разположена над паркинга на хотела, до входа на парка откъм комплекс Русалка.  



„Това е един финал на взето решение още отпреди една година и половина, когато много усилено се заговори за зелен пакет и при нас в момента производството и складовите бази са на 100 процента зелена енергия в светлата част на денонощието. Последният етап беше тук в комплекс „Изида“, който всички знаят, е общинска собственост. Причината тук да бъде последният етап, е много трудната съвместимост на един концесионен обект с правилата за експлоатация в Общината. Много трудно успяхме да си вземем разрешенията за монтаж на фотоволтаичната инсталация, след това вече разрешението за ползване на инсталацията“, коментира в интервю за Добрич онлайн  Младен Матеев-собственик и управител на фирма „Изида“.


Концепцията на инвестицията е по възможно най-чистия начин да се произвежда електричество.

„Фотоволтаичната инсталация се измерва в мощности. Ние сме инсталирали такава, каквато ще бъде оптимално използвана, на 97 процента от мощността, която е инсталирана се използва от комплекса. Тук е инсталирана 120 киловата. Общо инсталираната мощност в цялата ни фирма е мегават и седемстотин. Ние на година се радваме, че икономисваме вредни емисии за около над 150 хиляди долара по тарифите за зелен сертификат, тъй като всяка електроенергия, произведена от възобновяем енергоизтоник, носи след себе си и зелен сертификат, разясни г-н Матеев. 

В такава инсталация основните компоненти са два – самите панели, които са видимата страна на инсталацията и онова, което не се вижда, са генераторите на енергия. Това са инверторите, които произвеждат енергията, готова за консумация. 

„Животът на панелите е от 20 до 25 години, а на инверторите от 10 до 15 години в зависимост от това кой е производителят им. Тук са инсталирани немски панели и инверторите на немски производител, тъй като за нашите географски ширини те произвеждат най-устойчивите инсталации“, споделя инвеститорът на база на собственото си проучване по темата. 

Фирма „Изида“ към момента работи по нов проект за чисто производство със 100 процента собствена инвестиция.“Средствата за инвестицията са осигурени и по този начин фирмата ни независимо че е производител на сладолед, ще затвори инвестиция за около 5 милиона в града за фотоволтаични инсталации. Половината от тях са готови, а още следващото лято всичко ще е готово“, съобщи Младен Матеев.

„Това е необходимост и световна концепция, с която се съобразваме и който не се съобразява - изостава“, категоричен е г-н бизнесменът. „Много се гордея, че мога да покажа какво значи чиста среда и начин на живот с комплекса, който е на концесия. Радвам се, че той  стана емблема на Добрич. Винаги сме се стремили да сме пример за доброто.“

В своята  вече 30-годишна история фирмата има реализирани иновации и примерите за обществената й ангажираност са многобройни. Следвайки модерните за времето си тенденции,  много пъти е внедрявала новости - като възстановяването на плувния басейн в комлекса, ледената пързалка на открито, професионалните кортове по тенис, волейболна зала и клуб. 

На прага на есента, относно посещаемостта в комплекса, г-н Матеев отчита добър летен сезон. По-слаб зимен и пролетен, но пък доста по-силен в сравнение с миналата година летен период 

„Аз не разглеждам хотела и комплекса като сезони, защото той си е целогодишен градски хотел и се превърна в любимо място на спорт и бизнес клиенти. През работната седмица посрещаме повече бизнес ориентирани гости, а  през уикенда преобладават спортуващите и пристигащите заради спортни събития в града ни“, допълва той. 

А относно терасата, която е новост за комплекса, разкрива, че е дело на управителя на ресторанта, който е италианец. „За жалост, контрактът му е до 6 октомври и си тръгва, но неговата задача бе да обучава персонала и да управлява заведението. Да работи наравно с тях , което е доста нестандартен начин на обучение. Въведе традиционни рецепти от района на Бари и най-вече морска храна. Обещал е да дойде пак, което значи, че тук му е харесало, коментира с усмивка г-н Матеев.

Призивът му е да пазим чиста средата, в която живеем и да научим децата си на ред с личен пример.