Учители от СУ „Св.Св.Кирил и Методий“, Добрич с благотворителна акция на 15 септември в помощ на млад баща

На първия учебен ден поставят кутия за дарения на входа на училището

Учители от СУ „Св.Св.Кирил и Методий“, Добрич с благотворителна акция на 15 септември в помощ на млад баща

Кутия за дарения в помощ на бащата на двама от възпитаниците на училището ще поставят учителите- инициатори на благотворителната акция. Надеждата на всички е още днес да се събере остатъкът от нужната сума за трансплантацията на Росен Димитров.


Апелът на организаторите е към всички родители, които имат възможност и желание да се включат, да помогнат на 15 септември с оставащите средства, нужни за животоспасяващата трансплантация на младия мъж, баща на учениците от 8 и 4 клас, Ивайло и Георги.

Саша Василева - учител по история и география в Средно училище „Св.Св.Кирил и Методий“, гр. Добрич описва предисторията на кампанията:„Учителите се обединихме около идеята да помогнем на семейство родители на наши ученици, разбирайки през лятото, че бащата се нуждае от неотложна трансплантация на бъбрек. Той е в тежко състояние. Още през лятото учителите се ангажирахме и помогнахме според възможностите си със средства. Решихме, че можем да присъединим към тази кауза и родителите на всички наши деца, които пожелаят и имат възможност, за да може да се събере остатъкът от сумата и в близките дни семейството да потегли към Турция. Остатъкът е 3-4 000 лв. Надявам се да се случи още на 15 септември.

Ивайло (по-голямото дете на Росен) е на 14 години, беше наш възпитаник. Оттук нататък,той отива в друго училище, което е избрал след 7 клас. А  малкият остава при нас. Ивайло беше прекрасен ученик, с отличен успех - дисциплиниран, възпитан, всеки учител би се радвал да работи с такива деца като него, разказва тя.

Преподавателте от Средно училище „Св.Св.Кирил и Методий“ от години се включват и инициират социално ангажирани кампании, за да помагат, но и да дадат пример на децата. Самата г-жа Василева е един от администраторите на групата „Да помогнем на Добрич“ по време на наводненията, а след това и на група, която помага при наводненията в Бяла Слатина и в Мизия. 

„Така че още тогава сме организирали много големи и сериозни благотворителни акции, за да помогнем на пострадалите семейства и техните деца. Още повече, че ние бяхме един от най-засегнатите райони по време на наводнението тук, където се намира училището ни. От друга страна, самата аз само преди две години претърпях няколко сериозни операции и поради тази причина моите колеги също помагаха. Аз съм живият пример на учениците и на всички други колко полезно е, колко необходимо е понякога едно приятелско рамо“, емоционално допълва г-жа Василева.

Радослава Керанова, класният ръководител на Георги, по-малкия син на Росен, споделя:„Гого е едно прекрасно дете, но той не само като ученик се изявява добре. Изявите му са и извън училище – има много награди на международно и национално ниво. Тренира шотокан - карате. Баткото също не отстъпва - той играе в добруджанския ансамбъл, които също имат много изяви.

Акцията сега, която ние организирахме, е насочена към голямото семейство на нашето училище -учители, родители и близки на семействата. Ние дадохем пример, но е мястото да благодаря на всички наши съграждани, защото за да се съберат 50 000 лв, които са нужни за тази трансплантация, това не беше по нашите сили. Ние направихме голяма кампания. Сега се свихме до нашето семейство, защото и сумата вече е по-малка. Датата на операцията вече се знае, донорът също, тази седмица пътуват за Истанбул. 

На входа на училището ще поставим кутията, с цел да не влизат родители в училищния двор, заради противоепидемичните мерки. Надяваме се всички да сме здрави, учебната година да е присъствена и в крайна сметка да се поздравим с успешен край в тази инициатива!“

...........................................................................................................................................

Както вече Добрич онлайн писа, Росен Иванов Димитров е на 43 години от град Добрич, баща е на две деца, които имат нужда от бащина закрила.

През 2019 година, след лечение на тежко възпаление, мъжът разбира, че  страда от Хронична бъбречна недостатъчност, която напълно променя живота му. 

От тогава до днес мъжът е на хемодиализа три пъти седмично по 4 часа. След всяка болезнена процедура се чувства все по-изтощен, а това го кара да се чувства безсилен да се бори и да се грижи за близките си. Единствената възможност мъжът да живее пълноценно е трансплантация на бъбрек в Турция. Сумата обаче е непосилна за него и неговото семейство.

Всеки, който желае да помогне, може да го направи на следната банкова сметка.

IBAN: BG71 UBBS 8002 1021 7785 50