Кои са министрите в новия служебен кабинет

Президентът Румен Радев представя днес официално структурата и състава на третия служебен кабинет, който назначава в рамките на мандата си като държавен глава.

Кои са министрите в новия служебен кабинет

Стефан Янев остава премиер и на новото служебно правителство. Досегашният финансов министър Асен Василев няма да бъде част от екипа на Янев. С поста министър на икономиката  се разделя и Кирил Петков.


Днес президентът разпуска и Народното събрание. Изборите за нов Парламент ще са на 14 ноември, заедно с президентските. Запазва се политиката от последните четири месеца.

"Това служебно правителство ще продължи да работи за възвръщане на доверието в институциите", заяви президентът.

Трима нови министри има в новия служебен кабинет. Съставът на кабинета става ясен от указ на президента, публикуван в извънредния брой на Държавен вестник днес.

Новият министър на финансите е Валери Белчев, а икономическото министерство поема Даниела Везиева. Белчев и Везиева заемат местата съответно на Асен Василев и Кирил Петков, които се очаква да оповестят, че започват нов политически проект.

Валери Белчев бе изпълнителен директор на „Фонд мениджър на финансовите инструменти в България” ЕАД , а Даниела Везиева - зам.-министър на икономиката по времето на Божидар Лукарски.

Третата промяна спрямо досегашното служебно правителство е министъра на транспорта - постът ще заеме Христо Алексиев, който беше част от първия служебен кабинет на Радев през 2017 година.

За първи път служебен кабинет поема властта от служебен кабинет. Премиер и на второто за тази година правителство, назначено от президента, ще продължи да бъде Стефан Янев.

Още вчера той заяви: "Очаквам аз да бъда този, който ще бъде  министър председател на следващото служебно правителство".

В последните дни президентът и служебният премиер отказаха да коментират състава на новото правителство. От съобщения на финансовото министерство снощи обаче стана ясно, че Асен Василев няма да бъде част от новия кабинет.

От ведомството съобщиха, че Василев ще предаде поста на наследника си на церемония във финансовото министерство.

Основна задача на новия служебен кабинет ще бъде да организира изборите на 14 ноември. Третият за тази година вот за парламент ще се проведе заедно с президентските избори.

"Изборите ще бъдат две в едно. По този начин ще спестим пари на хазната и най вече времето на хората", отбеляза президентът.

Ето пълния състав на новия кабинет:

Стефан Янев - служебен министър-председател на Република България;

Гълъб Донев - служебен заместник министър-председател по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика;

Бойко Рашков - служебен заместник министър-председател по обществен ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи;

Атанас Пеканов - служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства;

Валери Белчев - служебен министър на финансите;

Георги Панайотов - служебен министър на отбраната;

Стойчо Кацаров - служебен министър на здравеопазването;

Виолета Комитова - служебен министър на регионалното развитие и благоустройството;

Николай Денков - служебен министър на образованието и науката;

Светлан Стоев - служебен министър на външните работи;

Янаки Стоилов - служебен министър на правосъдието;

Велислав Минеков - служебен министър на културата;

Асен Личев - служебен министър на околната среда и водите;

Христо Бозуков - служебен министър на земеделието, храните и горите;

Христо Алексиев - служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията;

Даниела Везиева - служебен министър на икономиката;

Андрей Живков - служебен министър на енергетиката;

Стела Балтова - служебен министър на туризма;

Андрей Кузманов - служебен министър на младежта и спорта.

С Указа на президента се прекратяват и правомощията на служебното правителство, назначено с указ № 129 от 10 май 2021 г.

В днешния брой на Държавен вестник са обнародвани и бюджетните актуализации, приети от 46-тия парламент, който беше закрит вчера.