Областният управител проведе консултации за състав на РИК за изборите на 14 ноември

Политическите сили не постигнаха съгласие за ръководните постове на Комисията

Областният управител проведе консултации за състав на РИК за изборите на 14 ноември

Областният управител Васил Карапанчев свика и проведе консултации за определяне състав на Районна избирателна комисия /РИК/.



На консултациите присъстваха представители на парламентарно представените политически сили в 46-тото Народно събрание. При откриване на консултациите В. Карапанчев припомни на присъстващите Решението на ЦИК и обяви броя членове на РИК за област Добрич – 13, както и разпределението между отделните политически сили, съгласно Решение № 539-ПВР/НС от 16.09.2021 г., а именно – ПП „Има такъв народ“ – 3 членове, Коалиция „ГЕРБ – СДС“ – 3 членове, коалиция „БСП за България“ – 2 членове, коалиция „Демократична България – Обединение“ – 2 членове, ПП ДПС – 2 членове, и коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ – един член. Думата бе предоставена за предложения от представителите на политическите сили. За председателския пост настояха ПП „Има такъв народ“ и коалиция „ГЕРБ – СДС“. Две политически сили бяха категорични в искането си да заемат поста Секретар – коалиция „БСП за България“ и ПП ДПС, като д-р Ердинч Хаджиев от ПП ДПС бе категоричен, че ако не получат позицията на секретар, то партията държи техен представител да бъде председател на РИК. За заемане на постовете на заместник-председатели постъпиха предложения от коалиция „Демократична България – Обединение“ и коалиция „Изправи се! Мутри вън!“. 

Тъй като нито една от политическите сили не отстъпи от заявеното си желание за ръководен пост в състава на Районна избирателна комисия, областният управител закри консултациите, като обяви, че направените предложения от страна на представителите на партиите и коалициите, заедно с протокол от заседанието и представените, съгласно изискванията на Изборния кодекс документи ще бъдат изпратени в Централна избирателна комисия, която да вземе решение и назначи състав на Районна избирателна комисия Добрич за произвеждането на избори за президент, вицепрезидент и народни представители на 14 ноември.