На днешния ден през 1519 година Фернандо Магелан потегля на първото околосветско пътешествие

На 20 септември през 1519 г. португалецът Фернандо Магелан потегля от Испания на околосветско пътешествие, завършило през 1522 г. и установило кълбовидната форма на Земята и единството на Световния океан.

На днешния ден през 1519 година Фернандо Магелан потегля на първото околосветско пътешествие

Фернандо Магелан (на португалски: Fernão de Magalhães, на испански: Fernando de Magallanes) е португалски мореплавател, преминал по-късно на испанска служба. Той организирал експедиция като първа обиколка на света.


От Санлукар де Барамеда (на испански: Sanlúcar de Barrameda), град в Южна Испания, в устието на река Гуадалкивир, започва и завършва първото околосветско плаване. Тя е единствената плавателна река в Испания и е плавателна до Севиля. Макар че градът е разположен на 87 км от устието на Гуадалкивир, той се намира само на 7 метра надморска височина и в миналото е бил достъпен за морски кораби. Севиля е основното пристанище, през което преминават връзките между Испания и нейната отвъдморска колониална империя през XVI и XVII век.

От Санлукар де Барамеда към историята се отправя интернационален екипаж: освен португалци и испанци, в неговия състав влизат представители на още десет националности. Освен 265-те човека на корабите се намират още 26 извънщатни членове на екипажа, като сред тя е и младия италианец Антонио Пигафета, бъдещият историк на експедицията.

Магелан е първият мореплавател, достигнал от Европа до Азия в западна посока, първият европеец, плавал в Тихия океан и първият, оглавил експедиция с цел обиколка на света. Въпреки че самият той умира преди завръщането си в Европа, част от екипажа, организиран и ръководен от него през първата половина от пътуването, се завръща в Испания, успявайки да обиколи света.

На 6 септември 1522 г. Хуан Себастиан де Елкано с остатъка от екипажа на Магелан, заедно с Виктория, последният кораб от флотилията, пристигат в Испания, като за 1081 дни извършва първото в света околосветско плаване.

Експедицията на Магелан е първата, успяла да обиколи света, и първата, преминала през протока в Южна Америка, известен днес като Магеланов проток. Името на Тихия океан също води началото си от Магелан, който му дава наименованието Мирно (тихо) море (Mare Pacificum). През следващите десетилетия пътят, изминат от експедицията на Магелан, е следван и от други мореплаватели, като англичанина Френсис Дрейк през 1577-1580 година. През 1565 г. Андрес де Урандета открива пътя за пресичане на Тихия океан от запад на изток, по направлението Манила-Акапулко.

Пътуването дава представа и за общия размер на Земята, тъй като изминатото разстояние е измерено като 14 460 испански левги (60 440 км). Установява се и нуждата от линия на смяна на датата - обикаляйки Земята на запад се губи един ден: при завръщането си участниците в експедицията установяват разлика от един ден между своите календари и тези на хората, които не са плавали, въпреки прилежно водените корабни дневници. При установяването си този факт предизвиква голямо вълнение и специална делегация е изпратена при папата, за да му обясни събитието.

Освен Магелановия проток, в най-южната част на Южна Америка, на името на Магелан през XIX в. са наречени две от най-близките до нас галактики - Магелановите облаци, видими от Южното полукълбо. Неговото име носи и космическият апарат Магелан, картографирал повърхността на Венера от 1990 до 1994 година.

В строеж е една от най-големите оптични наблюдателни системи, създавани някога - Гигантският Магеланов Телескоп (GMT). Проектът се реализира като допълнение към двата Магеланови телескопи на обсерваторията Лас Кампаняс в Чили. Завършването е предвидено за 2025 година.