С факелно шествие в Добрич ВМРО ще каже "Добруджа не иска шистов газ"

Факелно шествие срещу проучването и добива на шистовия газ организира ВМРО в Добрич.

С факелно шествие в Добрич ВМРО ще каже "Добруджа не иска шистов газ"

То е посветено на 92-годишнината от подписването на Ньойския диктат и е традиционно – войводите го организират за 12-ти път в края на ноември.


 

Преди 92 години бе извършена жестока несправедливост спрямо България – в парижкото предградие Ньой страните-победителки в Първата световна война откъсват от пределите на Отечеството изконни български земи – Южна Добруджа, Западните покрайнини, Македония, Беломорска Тракия.

 

За 12-ти път ВМРО – Добрич ще отбележи с факелно шествие тази черна за България дата.

 

Сега Добруджа и България са изправени пред нова заплаха – проучване и добив на шистов газ, заявяват от ВМРО - Добрич. Изключително опасната технология може да съсипе природата и плодородната добруджанска земя, категорични са войводите.

 

ВМРО - Добрич призовава всички заедно да покажем, че няма да позволим това да се случи, да покажем, че можем да защитим живота и здравето си и уникалната българска природа – без да се съобразяваме с Великите сили.

 

Факелното шествие под наслов “Добруджа не иска шистов газ” ще се проведе в Добрич на 25 ноември, петък – в навечерието на 92-годишнината от Ньойския диктат.

 

Маршрутът на шествието също е традиционен. Сборният пункт е пред храм “Свети Георги” в Добрич. Колоните със запалени факли ще тръгнат около 18 ч. и  ще преминат по пешеходната зона до хотел “Добруджа” и ул. “Независимост” до градинката на Обредния дом. Ще бъдат поднесени цветя на барелефа на полк. Борис Дрангов и на паметния кръст на загиналите в Добричката епопея през 1916 г.