2 г. условно лишаване от свобода и 90 хил. лв. кръвнина за смърт на пътя

Наказание от 2 години условно лишаване от свобода при 4 години изпитателен срок да изтърпи 22-годишният Атанас М. Атанасов от Добрич, постанови Добричкият окръжен съд. Той бе признат за виновен за това, на 07.06.2010 г. в гр. Добрич, на пешеходна пътека на кръстовище, при управление на мотоциклет „Сузуки”, е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на 27-годишен добричлия като е нарушил чл. 20, ал.1 от Закона за движение по пътищата: „Водачите са длъжни да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват.”, чл. 20, ал. 2: „Водачите са длъжни при избиране скоростта на движението да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението и с всички други обстоятелства, които имат значение за безопасността на движението.

2 г. условно лишаване от свобода и 90 хил. лв. кръвнина за смърт на пътя
Водачите са длъжни да направят всичко възможно, за да намалят скоростта или да спрат превозното средство във всички случаи, когато възникне опасност за движението” и чл. 119, ал. 1: „При приближаване към пешеходна пътека водачът е длъжен да пропусне стъпилите на пешеходната пътека или преминаващите по нея пешеходци, като намали скоростта или спре.”

Съдът лиши Атанасов от право да управлява моторно-превозно средство за срок от 4 години. Той е осъден също да заплати на майката на пострадалия обезщетение от 90 хил. лв. за причинените неимуществени вреди, ведно със законната лихва.


Пресцентърът на Добричкия окръжен съд припомня, че делото влезе в съдебна зала на 08.11.2010 г., но адвокатът на подсъдимия поиска отвод на прокурора и съдията, както и на всички съдии от Окръжен съд – Добрич. Тогава защитникът се аргументира с колегиалните им отношения със съдия, роднина на пострадалия, в гражданското отделение на съда. Днес делото бе разгледано от друг съдебен състав на Добричкия окръжен съд, а адвокатът заяви, че не иска отводи.

Добричкият окръжен съд допусна процесът да протече по реда на съкратеното съдебно следствие по молба на подсъдимия и след като той заяви, че признава всички факти в обвинителния акт. В него е посочено, че на 07.06.2010 г. около 22,20 ч. Атанасов се е движел с мотоциклет със скорост около 80 км в час по булевард „Добруджа”. В същото време на пешеходна пътека тип „Зебра” на кръстовището с ул. „Отец Паисий”, от ляво на дясно по посока на движението на мотоциклета, младеж е пресичал пътното платно. Мотоциклетистът е блъснал пешеходеца, вследствие на който тялото на пострадалия било носено и изхвърлено на около 32 м напред. След удара мотоциклетът ускорил скоростта си и тя достигнала 129 км в час, когато се блъснал в мантинелата.

Съдът конституира майката на починалия 27-годишен младеж като граждански ищец и частен обвинител и прие за съвместно разглеждане граждански иск за обезщетение за неимуществени вреди в размер на 90 хил. лв. Процесуалният й представител пледира, подсъдимият да бъде наказан ефективно и да бъде осъден да заплати исканата сума. Адвокатът обясни, че майката на починалия 27-годишен младеж не иска за себе си тези пари, а ще ги дари на домове за подпомагане на децата в тях.

Прокурорът по делото поиска наказание от 2 години условно лишаване от свобода при 4 години изпитателен срок, което трябва да бъде намелено с 1/3 предвид специалния ред, по който се разглежда делото.

В последната си дума подсъдимият заяви, че искрено съжалява за случилото се и желае да се извини на близките на пострадалия.

Атанасов има средно образование, не работи, не е женен, не е осъждан.

Присъдата може да бъде обжалвана или протестирана пред Апелативен съд – Варна.