Акция "Спаси пешеходец" се провежда днес в Добрич

Специализирана полицейска операция "Спаси пешеходец" ще се проведе днес от 10 до 17 часа в общините Добрич, Добричка и Балчик.

Акция "Спаси пешеходец" се провежда днес в Добрич

Необходимостта от провеждането й се обуславя от увеличените предпоставки за катастрофи с настъпването на есенно-зимния сезон. Целта на операция "Спаси пешеходец" е превенция на най-уязвимата група участници в движението - пешеходците.



 

Вина за пътно-транспортните произшествия имат както водачите, така и пешеходците, отбелязаха от добричката полиция.

 

За това един от основните акценти в днешната акция ще  бъде санкциониране на пешеходци, нарушаващи закона за движение по пътищата.

 

Водачите пък ще бъдат контролирани дали дават предимство на пешеходна пътека и за скоростта на движение.

 

В рамките пък на проведената от 1 до 20 ноември акция "Светлина" в град Добрич са установени 284 водачи, каращи без включени фарове през деня. Глобата за това нарушение е 20 лв. По 30 лв. пък ще трябва да заплатят 54 шофьори, заради неизправност на осветителните системи на колите им. По време на акция "Светлина" в град Добрич са установени и 5 нарушители, чиито коли са били с износени или разкъсани гуми.

 

От началото на ноември на територията на Първо и Второ РПУ са станали 9 ПТП-та. При 5 от тях са пострадали 6 пешеходци, една катастрофа е с пострадал велосипедист, а 2 лица са загинали след преобръщане на МПС.