Окръжният съд в Добрич допусна предаването на турски гражданин на властите в Нидерландия

Окръжният съд в Добрич допусна незабавното предаване на турски гражданин, притежаващ и нидерландски паспорт, на компетентните власти на Нидерландия в изпълнение на Европейска заповед за арест.

Окръжният съд в Добрич допусна предаването на турски гражданин на властите в Нидерландия

Заповедта се основава на влязла в сила присъда на Окръжен съд Оверайсел, с която А.О. е осъден на 5 месеца лишаване от свобода за извършено престъпление по Закона за упойващите вещества на Кралство Нидерландия. Мъжът е признат за виновен в това, че на 4 януари 2021г. в съучастие с друго лице или лица, отглеждал и/или преработвал 224 канабисови растения и/или части от тях.


Европейската заповед за арест, с която е поискано задържането и предаването на А.О. с цел изтърпяване на наложеното му наказание, е издадена на 5 септември 2021 година. На 12 септември 2021г. той е задържан на ГКПП Дуранкулак при гранична проверка за излизащи от страната, след което му е наложена мярка за неотклонение задържане под стража. Съдът потвърди взетата спрямо мъжа мярка и постанови той да бъде приведен в затвора във Варна до фактическото му предаване на нидерландските власти.

Решението на Окръжен съд – Добрич е окончателно и не подлежи на обжалване.