Маестро Иван Янакиев: Световният ден на музиката е специален ден за всички музиканти!

Новост през сезон 2021/22 на Български камерен оркестър- Добрич ще са два концерти цикъла, които ще се редуват във всеки месец

Маестро Иван Янакиев: Световният ден на музиката е специален ден за всички музиканти!

Освен през всеки ден, когато звучи музика, точно на този ден ЮНЕСКО е приело всички да обърнат внимание специално на музикантите, защото музиката звучи, но преди това някой я е направил, изсвирил, записал и много се радвам, че имаме възможност поне веднъж годишно да насочим погледа към самите хора, които са причината да не живеем в тишина, казва маестро Иван Янакиев – диригентът на Български камерен оркестър- Добрич.



Определя музикантската професия като много неблагодарна, защото стремежът към съвършенство е залегнал в основата на всяка една репетиция, във всяко едно посягане към музикално произведение. И в същото време това е работа- мечта. Чувства я като работа, която дава нематериални облаги, защото музиката е единственото изкуство, което няма оригинал. Всичко, което се случва, то просто остава във времето и се забравя. Така че за да има музика, трябва постоянно да се полагат усилия и това търсене на съвършенството никога не е задоволително и от една страна имаме свобода, но от друга страна имаме отговорност, която е първо пред авторовия текст, напомня маестрото.

След успешно проведената обратна връзка с публиката, която реализират на последните си три концерта от миналия, през този сезон 2021/22 Български камерен оркестър ще предложи два концерти цикъла.  Единият ще бъде под името „Любители“, а другият е озаглавен „Ценители“.

Ще предагаме на публиката по два концерта всеки месец, като единият ще е с по-сериозни произведения, а другият- с по-достъпна музика, допълва Иван Янакиев. И затова започваме с Моцарт, като по-сериозен концерт. Програмата, която сме избрали и солистите, които сме поканили, заедно с Общината и с Мария Кондова от Елит мюзик агенция от Варна е много изискваща и се включва в цикъл „Ценители“. 

Това е предстоящият в Добрич на 6 октомври концерт под името „Имена от бъдещето“ с участието на цигуларката Йоана Русева и пианистът Ивайло Василев. И двамата са лауреати на български и международни конкурси – изключително талантливият 13-годишен пианист Ивайло Василев е ученик от НМУ “Любомир Пипков” – София, а изгряващата цигуларка Йоана Русева е студентка във Виенската консерватория. Концертът се реализира в партньорство с Български камерен оркестър – Добрич, с диригент Иван Янакиев. Програмата е посветена на 165 години от рождението на Моцарт.

Същата програма от този концерт ще бъде представена и на 8 октомври във Варна в рамките на Европейския музикален фестивал. 

А по отношение на подготовката на програмата на оркестъра, то тя е готова до края на месец август 2022, но как и дали ще се случат концертите, зависи единствено от епидемичната обстановка и от това какъв достъп на публика ще има. 

Живият контакт с публиката е нещо коренно различно и в момента нашият оркестър има нужда от контакт със своята публика, допълва диригентът. 

По повод днешния празник маестрото пожелава здраве на всички свои колеги и на почитателите на класическата музика, както и да не се отказват никога!