Факелно шествие под наслов "Добруджа не иска шистов газ" се проведе в Добрич

За 12-ти път ВМРО – Добрич отбеляза с факелно шествие една черна за България дата - Ньойския договор.

Факелно шествие под наслов "Добруджа не иска шистов газ" се проведе в Добрич

Факелно шествие под наслов “Добруджа не иска шистов газ” премина тази вечер по центъра на Добрич.


 

То бе организирано от ВМРО - Добрич.

 

В шествието се включиха около 200 будни граждани - както членове и симпатизанти на ВМРО, така и добричлии, които искаха да изкажат несъгласието си срещу добива на шистов газ в Златна Добруджа.

 

Патриотичната организация за пореден път отбеляза годишнината от подписването на Ньойския диктат, с който е извършена жестока несправедливост спрямо България. На 27 ноември 1919 година в парижкото предградие Ньой страните-победителки в Първата световна война откъсват от пределите на Отечеството изконни български земи - Южна Добруджа, Западните покрайнини, Македония, Беломорска Тракия.  

 

Всяка година войводите изразяват чрез шествието в края на ноември своята позиция по актуални за страната проблеми. Тази година събитието бе насочено срещу проучването и добива на шистов газ в Добруджа. Изключително опасната технология може да съсипе природата и плодородната добруджанска земя, категорични са от ВМРО - Добрич. 

 

Шествието тръгна от храм “Свети Георги”, след което родолюбивите участници в него със запалени факли и патриотични песни и възгласи преминаха по пешеходната зона на Добрич.

 

pb250007_600