МОСВ започва извънреден мониторинг в района на заседналия кораб

МОСВ започва допълнителен площен мониторинг на морските води в района на заседналия кораб „Вера су“, който да служи като база за сравнение за последствията върху околната среда при следващи спасителни действия.

МОСВ започва извънреден мониторинг в района на заседналия кораб

Планът за мониторинга е разработен съвместно с експерти от Института по океанология към БАН.


Пунктовете са избрани според отстоянието от кораба, посоката на преобладаващото течение и прогнозираната метеорологична обстановка през следващите 10 дни.

Това ще позволи проследяване на потенциално въздействие върху морската околна среда в случай на попадане на карбамид в морските води при повторно стартиране на дейностите по разтоварване на кораба.

Първото пробовземане днес е с кораб на „Гранична полиция“. Ще се вземат регулярни водни проби в седем пункта в района южно и югоизточно от кораба. Първата проба ще бъде последвана от ежеседмични моделирани изследвания на крайбрежните морски води през целия месец.

Ще се измерват показателите pH, соленост, разтворен кислород, наситеност с кислород, азот амониев, азот нитритен и азот нитратен.

Паралелно с допълнителния площен мониторинг МОСВ продължава всекидневно да следи състоянието на водите в Черно море в непосредствена близост до заседналия кораб.