Собственикът на Вера Су вече е осигурил специализирана компания за спасяването на кораба

Собственикът на Вера Су вече е осигурил специализирана компания за спасяването на кораба
Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията /МТИТС/ Христо Алексиев проведе спешна среща днес със заместник-ръководителя на мисията на Република Турция, Ерман Топчу.

Срещата бе продължение на разговорите на министър Алексиев вчера с представител на турския корабособственик, информират от МТИТС.


Христо Алексиев е поставил условие за стриктен контрол върху поетия ангажимент и задължение от страна на корабособственика за представяне на своевременен адекватен план в съответствие с българското и европейското законодателство. Министърът е подчертал, че българската държава продължава да управлява спасителната акция и е мобилизирала оборудване, включително и за евакуация на екипажа и към момента ситуацията е овладяна, но са необходими допълнителни спешни и адекватни мерки от страна на корабособственика.


Заместник-ръководителят Ерман Топчу е информира министър Алексиев, че корабособственикът вече е осигурил специализирана компания за спасяването на кораба и очаква писмено потвърждение от българската страна. В отговор министър Алексиев е заявил, че българската държава ще даде потвърждение за ангажирането на такъв тип компания, но очаква да бъде представен ясен план с конкретни стъпки за справяне със ситуацията. Министърът е настоял за стриктното изпълнение на плана и гаранциите за грижата за екипажа, които са от първостепенно значение за България.


"Уверен съм, че България и Турция ще покажат своето добро сътрудничество в разрешаването на този критичен въпрос", е казал Алексиев.


Заместник-ръководителят Ерман Топчу е поел ангажимент, че посолството ще окаже необходимото съдействие и ще има активна роля в координацията на този въпрос.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+