Международен конкурс за везбени мотиви обявява Народно читалище Български искрици Добрич

Конкурсът „Мотивът – основен елемент в българската шевица, пазещ родовата ни памет“ започва днес и продължава до 15 декември

Международен конкурс за везбени мотиви обявява Народно читалище Български искрици Добрич

Конкурсът ще събира везбени мотиви - автентичен или възпроизведен оригинал, вшит в части от народното облекло-мъжки или женски ризи, престилки, сукмани, детски носии и др.



Инициативата е НЧ „Български искрици 2016г.“ Добрич с подкрепата на Общината и в партньорство с Асоциацията на българите по света и множество други неправителствени организации на българските общности зад граница. След приключване на конкурса, ще се създаде каталог на везбените мотиви в българската шевица в различните етнографски области на България, както и сред бесарабските, таврийските, банатските българи в Молдова, Украйна и Румъния.

Жури, в което са включени представители на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, на Министерството на културата, Историческия музей в Чипровци, председателя на читалището-организатор и други институции, ще оценят старинните образци.

Важно условие е всеки участник  да представи автентичен везбен мотив (оригинал или възпроизведен оригинал на мотив), който е част от орнаменталната украса на различни части на традиционните ни мъжки, женски или детски народни носии. Може да се участва с автентичен зашив или с възпроизведени оригинали на мотиви, вшити в платно. Нужно е да се приложи снимка с добра резолюция на мотива или орнамента – като отделен детайл или като част от облеклото.

Право на участие имат читалища, неправителствени организации и физически лица от България; неправителствени организации и физически лица от Молдова и Украйна (бесарабски, таврийски българи, гагаузи); както и неправителствени организации и физически лица от Румъния (банатски българи и българи от Северна Добруджа), Сърбия, Македония, Турция, Гърция и др. Могат да участват и български неправителствени организации и физически лица, живеещи в чужбина, както и чуждестранни неправителствени организации и физически лица.

Могат да се представят неограничен брой мотиви или орнаменти.

Всеки участник попълва заявка за участие по образец (обр. № 1), която първо трябва да изпрати на следният електронен адрес:

Е-mail: bulgariaiskritsi@gmail.com

Всеки участник попълва форма за представяне на мотива по образец (обр. № 2). При участие с повече от един мотив се попълва форма за всеки поотделно.Формуляри по обр. № 1 и обр. № 2, заедно с мотивите трябва изпратите в плик с надпис: За участие в конкурс „Мотивът – основен елемент в българската шевица, пазещ родовата ни памет“ до 20 декември 2021 г. на адрес:

9300 Добрич

Пощенска кутия № 41

НЧ „Български искрици 2016“

Наградният фонд ще предостави:

1. Първо място – 1000 лв.

2. Второ място – 500 лв.

3. Трето място – 300 лв.

Победителите ще бъдат обявени в АЕМО „Старият Добрич“, на Фейсбук страницата на конкурса: Мотивът – основен елемент в българската шевица, пазещ родовата ни памет и на Фейсбук страницата на читалището: НЧ Български искрици

Имената на участниците, заедно с мотивите и тяхната история като произход, предназначение и датировка, ще бъдат вписани в каталога.

За допълнителна информация:

НЧ „Български искрици 2016“

Ул. „Д-р Константин Стоилов“

АЕМО „Старият Добрич“

E-mail: bulgariaiskritsi@gmail.com

E-mail: bulgaria_iskritsi@abv.bg